1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB’nin doğal gaz ithalatı geçen yıl yüzde 10 arttı

AB’nin doğal gaz ithalatı geçen yıl yüzde 10 arttı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’nin 2017 yılında doğal gaz ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 10 artış kaydetti.Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan...

AB’nin doğal gaz ithalatı geçen yıl yüzde 10 arttı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’nin 2017 yılında doğal gaz ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 10 artış kaydetti.

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Avrupa Gaz Piyasaları 2017 yılı son çeyrek raporuna göre, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede geçen yıl doğal gaz ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 10 artarak 363 milyar metreküp oldu. AB’nin LNG ithalatı ise yıllık yüzde 12 oranında artış kaydetti.

Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçisi Rusya’dan yapılan doğal gaz ithalatı yüzde 12 oranında Norveç’ten ithalat yüzde 9 artarken, Kuzey Afrika’dan doğal gaz ithalatı yüzde 2 oranında azaldı. Ayrıca geçen yıl Rus enerji şirketi Novatek'in Yamal LNG tesislerinden ilk LNG kargosu Avrupa'ya ulaştı ve böylece Rus kamu enerji şirketi Gazprom'un dışında bir Rus şirket Avrupa'ya gaz gönderdi. Ayrıca Hollanda ilk kez geçen yıl gaz ithal eden ülke konumuna geldi.

Avrupa’nın geçen yıl doğal gaz üretimi ise 2016 yılına göre yüzde 3 azalarak 128 milyar metreküp olarak gerçekleşirken, doğal gaz talebi de yüzde 6 artarak 491 milyar metreküp oldu. 

AB’nin geçen yıl gaz için ödediği fatura da tüm bunlara bağlı olarak yüzde 28 oranında artarak 75 milyar euroya çıktı.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler