1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Afrika temiz yemek pişirme olanaklarına kavuşacak

Afrika temiz yemek pişirme olanaklarına kavuşacak

Afrika’da bir milyar insan için daha temiz yemek pişirme çözümlerini teşvik etmek için 2,2 milyar dolar harekete geçirildi. 

Afrika temiz yemek pişirme olanaklarına kavuşacak

Enerji Günlüğü - Tanzanya ve Norveç hükümetlerinin liderleri ile Afrika Kalkınma Bankası ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) eş başkanlık ettiği Afrika'da Temiz Yemek Pişirme Zirvesi, hükümetlerden ve özel sektörden 2,2 milyar ABD doları tutarında mali taahhüt sağladı.

Temiz yemek pişirmeye erişim eksikliği dünya çapında 2 milyardan fazla insanı etkiliyor. Bu nüfusun yarısından fazlası ise Afrika’da bulunuyor. Afrika’da, genellikle açık ateşte ve basit ocaklarda yemek pişiriliyor. Bu taahütler sayesinde kıtada yemek pişirmek için daha az odun, odun kömürü ve biyokütle kullanılacak ve bu da iklim emisyonlarını azaltacak, doğayı canlandıracak ve canlıların hayatını koruyacak.

IEA’DAN İVMEYİ KORUYACAK İKİ ADIM

Zirvenin ardından IEA, temiz pişirmenin arkasındaki ivmenin önümüzdeki aylarda ve yıllarda yavaşlamamasını sağlamak için çalışmalarını iki alanda yoğunlaştıracak. Birincisi, verilen taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamak için etkili yöntemler kullanarak, paranın zamanında harcanmasını ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak için bunları dikkatle takip etmek. İkinci olarak da IEA, 2030'a kadar gerekli olan yıllık 4 milyar ABD dolar sermaye yatırımlarının karşılanmasına yardımcı olmak için daha istekli ortakların katılımını sağlamak ve yeni fonlar oluşturmak için birleştirici bir rol oynamaya devam edecek. Bu düzeyde bir finansmana ulaşmak, dünyanın Sahra Altı Afrika'da temiz yemek pişirmeye evrensel erişime ulaşmak için gereken sobaları ve yakıt dağıtım altyapısını konuşlandırmasını sağlayacak.