1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Afşin-Elbistan B Termik Santrali`nde üretim durduruldu

Afşin-Elbistan B Termik Santrali`nde üretim durduruldu

Enerji Günlüğü - Afşin-Elbistan B Termik Santrali, Çöllolar Kömür İşletmesi’nde yaşanan obruk ve göçükler nedeniyle üretim durduruldu.EÜAŞ’ın...

Afşin-Elbistan B Termik Santrali`nde üretim durduruldu

Enerji Günlüğü - Afşin-Elbistan B Termik Santrali, Çöllolar Kömür İşletmesi’nde yaşanan obruk ve göçükler nedeniyle üretim durduruldu.

EÜAŞ’ın elektrik üretiminin durdurulmasına ilişkin aldığı kararda, Çöllolar Kömür İşletmesi’nde yaşanan obruklar hatırlatılarak, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Adana İş Teftiş Grup Başkanlığı’nın aldığı heyet kararınca ‘Çöllolar Açık İşletme Sahasındaki obruk oluşumu ve su drenaj ve tahliye işleri ile ilgili ölçüm, araştırma, kontrol ve denetleme işleri dışındaki tüm işlerde işin durdurulmasına’ karar verilmiş ve bu karar neticesinde, Afşin-Elbistan B Termik Santralı kömür stok sahası ile atıkların taşınması ve depolanması işinin de durdurulduğu bildirilmiştir. 1. ve 4. ünitelerin emre amade olduğu, ancak Park Teknik A.Ş. firması tarafından kömürün tedariki ve külün taşınması işlerinin yürütülememesi nedeniyle üretimin yapılamadığı ifade edilmektedir. Bu itibarla; kontrol amaçlı olarak, santralden tekrar kül sevki yapılıncaya ve ikinci bir talimata kadar İşletme Müdürlüğünüzce elektrik üretimine başlanılmaması hususunu rica ederim.” denildi.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin yeniden üretime başlayıp başlamamasının ise Çöllolar Kömür Havzası’ndaki obruklarla ilgili yapılan bilimsel araştırmanın sonucuna göre belli olacağı öğrenildi. Elektrik üretimine başladığı 2006 yılından beri aksiliklerin peşini bırakmadığı Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde üretime ilk darbe 2012 yılında geldi. Bir ünitesi de 2013 yılında devre dışı kalan B Termik Santralinin, o günden bu yana 2 ünitesi çalışıyor. Üreteceği elektrikle ülke ekonomisine ciddi katkılar sunması beklenen B Termik’te yaşanan yangın ve tribün arızasının ortaya çıkardığı üretim kaybı ise milyon dolarlarla ifade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler