1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Ağaoğlu’ndan enerjiye 4 milyar TL’lik yatırım

Ağaoğlu’ndan enerjiye 4 milyar TL’lik yatırım

Enerji Grubu - Gayrimenkul markasıyla öne çıkan Ağaoğlu Şirketler Grubu enerji alanındaki yatırımlarıyla da dikkat çekmeye başlıyor. Grup, 2020 yılı...

Ağaoğlu’ndan enerjiye 4 milyar TL’lik yatırım

Enerji Grubu - Gayrimenkul markasıyla öne çıkan Ağaoğlu Şirketler Grubu enerji alanındaki yatırımlarıyla da dikkat çekmeye başlıyor. Grup, 2020 yılı sonuna kadar enerjiye 4 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirecek. 

Ağaoğlu Enerji Grubu, Bursa ve Yalova’daki iki rüzgar enerji santrali projesinin rüzgâr türbinleri için Alman Nordex Energy GmbH ile türbin tedarik sözleşmesi imzaladı. Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada “Ülkemizin başına bu yıl her şey geldi diyebiliriz. Çok hareketli bir yılı geride bıraktık. Biz iş adamları olarak ülkemize olan güvenimizi kaybetmedik. Yaşanan kötü olaylara verilecek en güzel cevap, yatırımlara devam etmek” dedi. 

Ağaoğlu Grubu olarak inşaat yanında özellikle yenilenebilir enerjiye de önem verdiklerini vurgulayan Ali Ağaoğlu, şirketin 2016 yılında yaklaşık 370 milyon TL’lik enerji yatırımı yaptığını belirtti. Ağaoğlu “Bugün de Yalova-Bursa sınırları içinde faaliyete geçecek olan 68,4 MW’lık güce sahip olacak rüzgar türbini projesinin ihale sözleşmesinin, dünyanın önde gelen firmalarından Alman menşeili Nordex ile imzalayacağız. Bu proje için de yaklaşık 330 milyon TL harcadık. Ağaoğlu Grup olarak 2016 yılını toplamda 700 milyon TL’lik enerji yatırımlarıyla kapatıyoruz” diye konuştu. 

Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Hakkı Ağaoğlu ise 2008 yılında yatırımlara başladıkları enerji alanında bugüne kadar yaklaşık 271 MW’lık kurulum gerçekleştirdiklerini anlattı. 2016 yılında 55 MW’lık üç tane santrali devreye sokarak yaklaşık 370 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirmiş olduklarını anlatan Hakkı Ağaoğlu “Seferihisar’da 21MW’lık bir RES ve Amasya Taşova’da 21 MW’lık HES ile 13 MW’lık bir kojenerasyon devreye aldık” dedi. Hakkı Ağaoğlu önlerindeki yeni projelerin detaylarını ise söyle özetledi: “Yalova Kürekdağı ve Esenköy’de bulunan rüzgar parkı projemizin sözleşmesini bugün imzalayacağız. Söz konusu 330 milyon TL’lik yatırımımız 68,4 MW kurulu güçle yılda yaklaşık 240 kWh enerji üretecek. Örnek vereceksek olursak bu güç, yaklaşık 160 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak nitelikte. Ayrıca bu projeyle yaklaşık 142 bin tonluk karbon salımının önüne geçmiş olacağız.”

Hakkı Ağaoğlu ileriye dönük projelerinden de söz ederken, öncelikle 2018 yılında 125 MW’lık Tatlıpınar RES ve 39 MW’lık Kartal RES projelerini devreye sokacaklarını anlattı. 2020 yılına kadar ise başta Konya Sertavul’daki 450 MW’lik, 2 milyar 350 milyon lira değerindeki rüzgar yatırımı olmak üzere 3.2 milyar liralık yatırım daha yapacaklarını belirtti. Ağaoğlu Grubu’nun enerjideki toplam yatırımı 2020 yılına kadar 4 milyar lirayı bulacak. 

İmza töreninde konuşan Nordex AŞ Genel Müdürü İbrahim Arslan, Türkiye’de rüzgar türbini üretimine 2007-2008 yıllarında başladıklarını söyledi. Arslan Türkiye’de şuanda Nordex’e ait türbinlerin 1400 MW’tan fazla kurulu güçle temiz enerji ürettiğini ve Türkiye pazarındaki rüzgar enerjisinin yaklaşık yüzde 26’sı Nordex türbinleriyle üretildiğini aktardı.

Rüzgar sektörünün 2006 yılından beri hızla gelişen ve büyüyen bir sektör olduğunu vurgulayan Arslan şöyle dedi: 

“Özellikle yerli üretim konusunda hem devletin hem de şirketlerin çok fazla girişimi mevcut. Nordex olarak, türbinleri yaklaşık yüzde 50 oranında bugün Türkiye’de üretmekteyiz. 2017 yılında generatör tedariğini de Türkiye’den sağlayacağız. Özellikle ülkemizde rüzgar enerji sektörünün gelişmesi için yatırımlara ve yerli üretime çok önem veriyoruz. Rüzgar enerjisi konusunda büyük potansiyele sahip Türkiye’de yatırım yapmak ve sektöre destek vermek bizim önceliklerimiz arasında.”

Gizem ÇINAR - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler