1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt bayileri demiryolu pompası işletebilecek

Akaryakıt bayileri demiryolu pompası işletebilecek

Akaryakıt bayileri, istasyon otomasyon sistemi kurulması kaydıyla demiryolu pompası işletebilecekler. Bu istasyonlarda LPG satışı yapılamayacak.

Akaryakıt bayileri demiryolu pompası işletebilecek

Enerji Günlüğü - Akaryakıt bayileri, istasyon otomasyon sistemi kurulması kaydıyla demiryolu pompası işletebilecekler. Bu istasyonlarda LPG satışı yapılamayacak.

Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlandı. Yönetmelik değişikliği, Demiryolu Pompaları ile hat yapım, bakım, tamir ve kontrol araçları dahil her türlü çeken ve çekilen araçlar ile tren setlerini, mevzuat kapsamına aldı. 

LPG KAPSAM DIŞINDA

Buna göre istasyonlu akaryakıt bayileri, lisansları kapsamındaki akaryakıt istasyonları yoluyla ve lisansına işlenmek ve gerekli tedbirleri almak kaydıyla; demiryolu araçlarının ve demiryolu altyapı işletmecisinin faaliyetleri gereği kullanması gereken araçların akaryakıt ihtiyaçları için demiryolu pompaları vasıtasıyla LPG hariç akaryakıt satışı yapabilecekler. 

Dağıtıcı lisansı sahipleri ise, demiryolu pompası işletecek olan bayileri için; bayileri lisans almadan, dağıtıcı tadili yaptırmadan, söz konusu demiryolu pompasını lisanslarına işletmeden önce istasyon otomasyon sistemi kurmak zorunda olacaklar. 

TESLİMAT YAPILAN TESİSİN LİSANS NUMARASI DA BİLDİRİLECEK

Serbest kullanıcılar hariç olmak üzere lisans sahipleri, 01 Ocak 2022 tarihinde itibaren; kullanıcılar dışındaki kişilere yapılan ham petrol ve akaryakıt satışları ile hizmet ifalarında, tanzim edecekleri fatura ve irsaliyelerde satış yapılan muhatabın lisans numarasıyla beraber, teslimin yapıldığı tesisin lisans numarasını da belirtmekle yükümlü olacaklar. 

İSTASYON DIŞI SATIŞLAR 15 GÜN İÇİNDE DAĞITICIYA BİLDİRİLECEK

Bayiler ayrıca tarımsal amaçlı satış tankeri, sabit köy pompası ve demiryolu pompası ile yapılan satış işlemleri hariç olmak üzere; akaryakıt istasyonu dışında yapılan her türlü akaryakıt satışını, satışa ilişkin belgenin tanzim tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde belgesiyle birlikte dağıtıcısına bildirmekle yükümlü olacaklar.  

Önceki ve Sonraki Haberler