1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt fiyatına tavan mı gelecek?

Akaryakıt fiyatına tavan mı gelecek?

Enerji Günlüğü - Kur artışlarının akaryakıt fiyatlarında ortaya çıkardığı zam ihtiyacını ortadan kaldırmak için tavan fiyat formülü de gündemde! Uluslararası...

Akaryakıt fiyatına tavan mı gelecek?

Enerji Günlüğü - Kur artışlarının akaryakıt fiyatlarında ortaya çıkardığı zam ihtiyacını ortadan kaldırmak için tavan fiyat formülü de gündemde! 

Uluslararası emtia piyasalarındaki fiyat hareketleri ve yurt içindeki kur artıları, akaryakıt fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratıyor. Türkiye’nin yıllardır kullandığı fiyat belirleme mekanizması, özellikle TL’deki değer kaybı nedeniyle benzin, motorin ve otogaz fiyatlarının yukarı yönlü güncellenmesini gerektiriyor. 

Geçtiğimiz hafta sonu yapılması beklenen ancak açıklanmayan LPG otogaz zammına bu hafta benzin zammı eklendi. Ancak benzinde de zam henüz açıklanmış değil. Akaryakıt sektöründe ana dağıtıcılar ve istasyon işletmecileri Tüpraş”tan gelecek haberi diken üstünde bekliyor. 

Akaryakıt zammına fren formülü aranıyor 

Hükümet ise seçim sürecinde zam ihtiyacını ortadan kaldıracak formül peşinde. Vergi indirimi ya da ana dağıtıcılarla istasyonucuların kar marjının kısılması formülleri üzerinde duruluyor. Vergi indirimi Hükümetin, kar marjlarının kısılması ise EPDK’nın uygulayabileceği bir çözüm. 

Akaryakıt pompa satış fiyatlarının artmasını önleyebilecek bir başka formül ise yine EPDK’nın görev alanına giriyor. Kurul’un, doğrudan kar marjlarını indirme yerine tavan fiyat kararı alarak bu marjları aşağı çekebileceği de konuşuluyor. 

Tüm akaryakıt dünyasının yanı sıra petrol e türevi ürünleri yoğunolarak kullanan sektörlerdeki ekonomi aktörleri de bu konudaki gelişmeleri dikkatle izliyor. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler