1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt fiyatlarına AB ayarı

Akaryakıt fiyatlarına AB ayarı

Enerji Günlüğü - Akaryakıtta rafineri fiyatı İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile uyumlu olacak. Pompa fiyatı da illere göre değişebilecek.Enerji...

Akaryakıt fiyatlarına AB ayarı

Enerji Günlüğü - Akaryakıtta rafineri fiyatı İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile uyumlu olacak. Pompa fiyatı da illere göre değişebilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 03.11.2014 tarih ve 5291-1 sayılı Akaryakıt Fiyatlarının Takibine İlişkin Kurul Kararını bugünkü Resmi Gazete’de yayımladı. Böylece akaryakıt ürünlerinde fiyatların belirlenmesinde esas alınacak kriterleri yenileyen düzenleme yürürlüğe girdi.

Buna göre akaryakıt dağıtıcı ve bayi marjı toplamının takibinde, Türkiye ağırlıklı ortalama pompa fiyatından rafineri satış fiyatının düşülmesi ile bulunacak marjın, takip edilen ülkeler (Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Almanya) için Avrupa Birliği resmi internet sayfasında yayımlanan vergisiz pompa satış fiyatlarından ilgili ülkelerdeki ülke içi rafineri satış fiyatları düşülerek bulunan marjların ortalaması ile uyumlu olacak. Ayrıca akaryakıt pompa fiyatı illere göre değişiklik gösterebilecek.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

"Dağıtıcı ve bayi marjı toplamının takibinde; 01.01.2015 tarihine kadar en yüksek işlem hacimli 8 dağıtıcının İstanbul (Avrupa Yakası) için Kuruma bildirmiş olduğu bayi tavan satış fiyatlarının ortalaması, 01.01.2015 tarihinden itibaren en yüksek işlem hacimli 8 dağıtıcının bayilerine ilişkin Kuruma bildirilen ilan panosunda yer alan satış fiyatlarının ağırlıklı ortalaması dikkate alınır. Türkiye ağırlıklı ortalama pompa fiyatından rafineri satış fiyatının düşülmesi ile bulunacak marjın, takip edilen ülkeler (Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Almanya) için Avrupa Birliği resmi internet sayfasında yayımlanan vergisiz pompa satış fiyatlarından ilgili ülkelerdeki ülke içi rafineri satış fiyatları düşülerek bulunan marjların ortalaması ile uyumlu olması esastır. Takip edilen ülkeler için ülke içi rafineri satış fiyatına ulaşılamaması durumunda, rafineri fiyatı olarak Platts European Market Scan'de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında ABD Doları/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalaması esas alınır.

Takip edilen ülkeler için bu Kararın 3 üncü ve 4 üncü maddeleri kapsamında belirlenecek marjlara, ülkemiz ile söz konusu ülkelerdeki piyasa şartlarındaki farklılıkların etkisi yansıtılabilir."

Söz konusu kararda yer alan takip metodolojisi kapsamında yapılan düzenlemelere uyulmaması halinde, 5015 sayılı Kanunun 10. maddesi kapsamında gerekli idari işlemler yapılacağına da vurgu yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde EPDK başkanı Mustafa Yılmaz akaryakıt fiyatları ile ilgili yeni bir fiyat metodolijisi hazırladıklarını söylemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler