1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt ithaline yeni düzenleme

Akaryakıt ithaline yeni düzenleme

Enerji Günlüğü - 50 kilonun altındaki ham petrol, akaryakıt, akaryakıt ve ihrakiye sayılan akaryakıtların ithalat işlemleri gümrük idarelerinden yapılacak.Enerji...

Akaryakıt ithaline yeni düzenleme

Enerji Günlüğü - 50 kilonun altındaki ham petrol, akaryakıt, akaryakıt ve ihrakiye sayılan akaryakıtların ithalat işlemleri gümrük idarelerinden yapılacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 17/12/2015 tarihli "Ham Petrol, Akaryakıt, İhrakiye, Madeni Yağ, Baz Yağ ve Petrolle İlişkili Maddelere Dair Karar'ı Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, miktar ve kullanım alanı itibariyle ticar nitelik arz etmeyen 50 kilonun altındaki ( 50 kg dahil) ham petrol, akaryakıt, akaryakıt ve ihrakiye sayılan akaryakıtların ithalat işlemleri Gümrük Müsteşarlığı'nca belirlenen ve miktar ölçümleri yapabilecek donanıma sahip gümrük idarelerinden yapılacak.

Ayrıca, madeni yağ ithalatı da Gümrük Müsteşarlığı'nca belirlenen ve miktar ölçümleri yapabilecek donanıma sahip gümrük idarelerinden yapılacak.

Ham petrol ithalatı rafinerici veya dağıtıcı veya ihrakiye teslim şirketi lisansı sahipleri ile şartlı olarak ham petrol üreticileri; akaryakıt ihthalatı rafinerici ile şartlı olarak dağıtıcı lisansı sahipleri; ihrakiye sayılan akaryakıtların ithalatı da rafinerici ile şartlı olarak dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahipleri tarafından yapılabilecek.

HARMANLAMA YAPILABİLECEK

Akaryakıtla harmanlanan ürünler akaryakıtlara belirlenen türlere uygun olmak ve akaryakıtın teknik düzenlemesinde belirlenen oranı aşmamak üzere harmanlanabilecek.

Denizcilik yakıtları Türk karasuları içinde veya bitişiğindeki deniz vasıtalarına, motorin ve fuel oil türlerinin karışıtırılması suretiyle yeni ürün olarak veya doğrudan motorin ve fuel oil türleri olarak arz edilecek.

Madeni yağlar, denizcilik ve havacılık amaçlı kullanılması halinde ihrakiye sayılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler