1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt zammına fren formülü aranıyor

Akaryakıt zammına fren formülü aranıyor

Enerji Günlüğü - Kur artışlarının Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına artış yönünde yaptığı baskının, yani zammın önüne geçmek için formül...

Akaryakıt zammına fren formülü aranıyor

Enerji Günlüğü - Kur artışlarının Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına artış yönünde yaptığı baskının, yani zammın önüne geçmek için formül aranıyor. Ya vergi düşecek ya oyuncuların kar marjı.  

Kur artışları ve uluslararası fiyat hareketleri, yurt içinde akaryakıt fiyatlarında değişim ihtiyacını beraberinde getiriyor. Ancak geçtiğimiz haftanın son iş günü yapılması beklenen LPG otogaz zammı yapılmadı. Bugün itibariyle otogaz fiyatında oluşan “artış ihtiyacı” yaklaşık 18 kuruş seviyesinde. 

Kullanılan fiyat belirleme formülü gereği benzinin rafineri çıkış fiyatlarının da bu gece yarısından itibaren değişmesi gerekiyor. Pompa fiyatlarına 17 kuruş zam anlamına gelecek bu değişikliğin yapılıp yapılmayacağı da merakla bekleniyor. Ayrıca 2-3 gün içinde motorin fiyatlarında da yeni bir yukarı yönlü ayarlama ihtiyacının çıkacağı hesaplanıor. 

DAĞITICI VE İSTASYONCU BEKLEMEDE

Akaryakıt fiyatlarında, uygulanan mevcut formülasyon çerçevesinde ortaya çıkan zam ihtiyacı dağıtım şirketleri ile istasyon işletmecileri diken üstünde tutuyor. Fiyatların artmaması için ana dağıtıcı ve istasyoncuların kar marjının aşağı çekilebileceği konuşuluyor. 

VERGİ ORANI DÜŞER Mİ? 

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem, akaryakıttan alınan ÖTV’nin düşürülebileceğini ifade etmişti. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Ertem’in önerisini desteklemiş, hayata geçirilmesi halinde oluşacak vergi kaybının, piyasadaki canlanmanın yaratacağı ilave vergi geliri sayesinde dengelenebileceğini ifade etmişti. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal da, akaryakıtta vergi indirimine dair bir çalışmalarının bulunmadığını açıklamıştı.   

Akaryakıt fiyatına tavan mı gelecek? 

EPGİS: BİZİM YETKİMİZ YOK, KARAR TÜPRAŞ’IN

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, Enerji Günlüğü’ne yaptığı değerlendirmede, “Akaryakıt ve LPG’de fiyat oluşum mekanizması belli. Fiyatların belirlenmesi sürecinin hiç bir yerinde ne ana dağıtıcılar ve ne de istasyoncular yok. Takdir tamamen Tüpraş’tadır. Fiili olarak bu zam ihtiyacı Tüpraş’ın önünde duruyor. Ama ne olacağını önümüzdeki saatlerde ya da günlerde göreceğiz” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler