1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtçıya 60 bin ton satış şartı

Akaryakıtçıya 60 bin ton satış şartı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım firmalarına yıllık en az 60 bin tonluk benzin ve motorin satma şartı getirildi. Bu şartın yerine getirilmesinde,...

Akaryakıtçıya 60 bin ton satış şartı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım firmalarına yıllık en az 60 bin tonluk benzin ve motorin satma şartı getirildi. Bu şartın yerine getirilmesinde, dağıtıcıların kendi aralarındaki alışverişleri dikkate alınmayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul) Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nide değişikliğe gitti. 7/6/2004 tarihli ve 25495 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 17'nci maddesinin üçüncü fıkrası değiştirildi.

Buna göre dağıtıcı lisansı sahipleri asgari yıllık 60.000 ton beyaz ürün (benzin, motorin) dağıtımı yapabilecek kapasite, donanım ve ekonomik güce sahip olmak zorunda. Hukuken geçerli bir nedene dayanmaksızın, pazarlama projeksiyonunda beyan edilen asgari yıllık 60.000 ton beyaz ürün (benzin, motorin) satışını gerçekleştiremediği tespit edilen dağıtıcılar hakkında idari yaptırım uygulanacak.

Dağıtıcı lisansı sahiplerinin asgari yıllık 60.000 ton beyaz ürün (benzin, motorin) satış yükümlülüğünün izlenmesinde, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dağıtıcı lisansı sahiplerine bir yıl süreyle geçiş dönemi tanınacak. Söz konusu yükümlülüğün ifasına ilişkin esas dönemler, geçiş döneminin sona erdiği tarihi izleyen takvim yılları dikkate alınarak belirlenecek.

Asgari yıllık 60.000 ton beyaz ürün (benzin, motorin) satış yükümlülüğünün değerlendirilmesinde, dağıtıcıların kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ticaretine ve ilgili ve diğer mevzuat kapsamında yapılan akaryakıt ihracatına ilişkin miktarlar dikkate alınmayacak.

Yönetmelik değişikliği, halen faaliyette faaliyette bulunan dağıtıcı lisansı sahiplerinin 60.000 ton beyaz ürün pazarlama projeksiyonunun gerçekleşmelerinin tespitinde de uygulanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler