1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtta asgari dağıtım şartına Ombudsman ayarı

Akaryakıtta asgari dağıtım şartına Ombudsman ayarı

Enerji Günlüğü - Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman), Anadolu LPG ve Akaryakıt Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin 16 Mart 2015 tarihinde yaptığı...

Akaryakıtta asgari dağıtım şartına Ombudsman ayarı

Enerji Günlüğü - Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman), Anadolu LPG ve Akaryakıt Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin 16 Mart 2015 tarihinde yaptığı ve petrol piyasasında yıllık asgari 60 bin tonluk satış yapılması zorunluluğunun hukuka ve mevzuata aykırı olduğuna ilişkin iddialar içeren başvurusunu karara bağladı.

Başvuru sahiplerini haklı bulan Ombudsman, EPDK’dan yıllık 60 bin satış yapamayan dağıtıcılara yaptırım uygulanmasına dair yönetmelik hükmünün değiştirilmesini istedi. Kamu kurum ve kuruluşlarının, "İyi yönetim ilkeleri" gereğince Ombudsman'ın tavsiye kararlarına uyduklarını belirtensektördeki oyucular, EPDK'dan bu konuda yeni bir adım atmasını bekliyor.

Konuyu geniş şekilde değerlendiren Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kararında 5015 sayılı petrol piyasası kanununda yıllık 60 bin ton satış yapılmasının zorunlu olduğuna dair hüküm bulunmadığı belirtildi. Rekabet Kurumunun 60 bin ton satış yükümlülüğünün pazara girişi engelleyici nitelikte olduğu yönünde görüşü de dikkate alındığında düzenlemenin hakkaniyete aykırı bir durum oluşturacağı ifade edildi.

EPDK’nın Kanunda tanınan yetkiler dahilinde yönetmelik çıkarabileceği ancak düzenleme yapılırken Anayasa'nın çizdiği sınırlara ve kanunlara uygun hareket etmesi gerektiği vurgulandı. EPDK'nın, ilgili yasanın amacını aşar ve yasa koyucunun alanına girer nitelikte düzenleme yapma olanağı bulunmadığı hususları da kararda yer aldı.

Kamu Denetçisi Zekeriya ASLAN’ın araştırmaları üzerine, Kamu Başdenetçisi M.Nihat ÖMEROĞLU imzasıyla yayınlanan Ombudsman kararı EPDK’nın piyasaya giriş barajına yönelik düzenlemelerinin hukuki boyutuyla ilgili başvurulması gereken kaynak niteliğinde.

Önceki ve Sonraki Haberler