1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Akbal: Gazda bağımsız bir iletim operatörü lazım

Akbal: Gazda bağımsız bir iletim operatörü lazım

Enerji Günlüğü - TOBB Doğalgaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, doğalgazda ticaret merkezi olmanın ön şartlarından birinin serbestlik olduğunu belirterek,...

Akbal: Gazda bağımsız bir iletim operatörü lazım

Enerji Günlüğü - TOBB Doğalgaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, doğalgazda ticaret merkezi olmanın ön şartlarından birinin serbestlik olduğunu belirterek, bağımsız bir iletim operatörüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 

TOBB Doğalgaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, 7. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada sektörü değerlendirdi. “Her şeyimiz var ama hala helva yapmaya ihtiyacımız var” diyen Akbal “Piyasa kanunumuzun temel amacı şeffaf, öngörülebilir, tüketici menfaatlerini koruyucu, dolayısıyla ülke faturasını azalıcı nitelikte olmalı” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin doğalgaz konforuna alıştığını ve terk edemeyeceğini vurgulayan Akbal, “Ama hala yapacaklarımız var. Yıllar geçiyor, raporlar, kağıtlar eskiyor ama konular eskimiyor. Biz üzerimizdeki toprağı atıp nasıl ilerlerizi bulmak zorundayız” diye konuştu. 

Doğalgazda serbestleşme ve rekabete ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Akbal şöyle konuştu: 

“Bir piyasanın serbest olabilmesi için mal eksikliği olmamalı, kaynak çeşitliliğiniz olmalı, yani içeriye daha fazla gazın girmesi, emniyetli bir şekilde depolanarak tüketiciye ulaştırılması zorunlu. Altyapımızı da güçlendirmeliyiz, botaş bu konuda da bazı çalışmalar yapıyor ama hala eksiklikler çok. Bu piyasada özel sektörün payı artmalı. Özel sektör öcü değildir, bir kez daha tekrar etmek istiyorum.”

Serbest piyasa için BOTAŞ’ın ayrıştırılması gerektiğin de kaydeden İbrahim Akbal, ancak BOTAŞ’ın yeni yapısının borsada da işlem görecek bir hale getirilmesi gerektiğini savundu. Akbal, çapraz sübvansiyondan kaçınılması ve maliyet esaslı fiyatlandırmaya geçilmesi gerektiğinin de altını çizdi. 

“Bizim bağımsız bir iletim operatörüne ihtiyacımız var” diyen Akbal, BOTAŞ’a karşı olmadıklarını ama bu adımın da çok önemli olduğunu vurguladı. 

Serbestleşmeyle öncelikle arz güvenliğinin sağlanacağını ve talep istikrarının yakalancağını kaydeden Akbal şöyle dedi:

“Talep istikrarını gözardı etmeyin. Serbest piyasaya geçişlerde fiyat dalgalanmaları olabilir ama bu uzun vadede dengesini bulacaktır. Öngörülebilir bir piyasa olmak da önemli. Serbestçe alınıp satılan bir ürünün hiç bir zaman eksikliğini duymazsınız. Ticaret merkezi olmanın altyapısı serbestliktir.” 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ADANA 

 

Uçar: Doğalgaza hal değil semt pazarı modeli lazım

Uzun: Doğalgazda akıllı karar vermeliyiz

Şenel: TR gaz HUB’ı olacaksa kendi yolunu yapmalı

FRANK QUANTE: DOĞALGAZDA GÜVENLİK ATLANIYOR 

Önceki ve Sonraki Haberler