1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akenerji 2023’te 5 milyar lira net kar elde etti

Akenerji 2023’te 5 milyar lira net kar elde etti

2023 yılında 23,7 milyar lira ciro elde eden Akenerji’nin net karı 5 milyar lira oldu.

Akenerji 2023’te 5 milyar lira net kar elde etti

Enerji Günlüğü - 2023 yılında 23,7 milyar lira ciro elde eden Akenerji’nin net karı 5 milyar lira oldu. 

Akenerji Elektrik Üretim AŞ [AKENR], 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. 23,7 milyar lira ciro ve 2,8 milyar lira FAVÖK yaratan şirket, vadesinden önce 35 milyon dolarlık kredi geri ödemesi yaptı ve 2023’ü 5 milyar lira net kârla tamamladı. 

Doğalgazın yanı sıra hidroelektrik, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten toplam 9 santraliyle, 1.224MW’lık kurulu güce sahip olan Akenerji, 2023’te döviz kredilerine vadesinden önce yaptığı geri ödemelerle dolar bazlı borçluluk durumunu son yılların en düşük seviyesine indirdi.

ÜRETİMDE ARTIŞ BORÇLANMADA AZALIŞ

Akenerji, 2022 verilerine göre toplam elektrik üretiminde %7,6’lık artış sağladı. Şirketin Avrupa pazarındaki elektrik ticaretinden elde ettiği gelirler de bu dönem öne çıktı. 

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, “Küresel enerji piyasasındaki tüm çalkantılara rağmen hem operasyonel hem de finansal açıdan başarılı bir yılı geride bıraktık” diye konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü, “Operasyonel anlamda önceliğimiz tüm santrallerin piyasa şartlarına göre en verimli şekilde işletilmesidir. 2023 yılında her türlü zorluğa rağmen ülkemize kesintisiz enerji arzı sağladığımız operasyonel verimliliğe ulaşırken bilanço ve nakit akışımızı güçlü tutmayı başardık”.

Vadesinden önce kredi geri ödemesi yaparak şirketin borçluluğunu azalttıklarını kaydeden Gençer, “Böylece yeni yatırımlar için hareket alanını daha da genişletmeye odaklandık. Ülkemizde enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaşmaya yönelik politikaların izlendiği bir dönemde, operasyonel kâr ve nakit akışı yaratabilme kabiliyetimizi koruduk. Vadesinden önce kredi geri ödemesi yaparak dolar bazlı borçluluk durumumuzu son yılların en düşük seviyesine çektik” dedi. 

"YENİLENEBİLİR YATIRIMLARI DEVAM EDECEK"

Gençer ayrıca, geleceğe yönelik değerlendirmelerde bulundu ve “Ülkemizin yenilenebilir enerjiye yönelik yatırım hamlesini benimseyen bir rotada ilerliyoruz. Büyüme stratejimizi ve yatırım planlarımızı uluslararası enerji otoritelerinin öngörüleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2035 vizyonunu da içeren ‘Ulusal Enerji Planı’ ile uyumlu bir şekilde biçimlendiriyoruz. Proje geliştirme ve yatırım hazırlık çalışmalarımızın devam ettiği Kemah Hidroelektrik Santrali (HES) projemiz önceliklerimiz arasında yer alıyor. Erzincan’da yer alan ve Türkiye’nin pompaj depolama kabiliyetine sahip en önemli ve en büyük barajlı HES’lerinden biri olan bu proje tamamlandığında, 198MW’lık kurulu gücüyle yılda ortalama 560GWh elektrik üreterek Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesine önemli bir katkı sağlayacak” diye konuştu. 

Yapım yönetimini ve işletme bakım hizmetlerini üstlendikleri Konya Biyokütle Enerji Santrali’ni (BES) 2023 yılında tamamlayarak işletmeye aldıklarını belirten Gençer, “Hibrit tesislerle ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde, Konya BES için aldığımız 8,1MW GES yardımcı kaynak kapasitesinin 3,2MW kapasiteye sahip birinci fazının montajını tamamladık. 4,9MW kapasiteli ikinci fazın montaj işlemlerine başladık. Bu yıl içinde bu hibrit tesisi de devreye almayı planlıyoruz. Bu yıl gelirlerimize katkı sağlamasını beklediğimiz bir diğer yatırımımız ise Ağustos 2023’te kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Hollanda merkezli Aken Europe BV isimli şirketimiz olacak” dedi ve sözlerinişöyle tamamladı, “Aken Europe sayesinde Avrupa elektrik ticareti pazarındaki rekabet gücümüzü artırarak ticaret gelirimizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz”. 

2024’TE ENFLASYON MUHASEBESİ

2,8 milyar liralık FAVÖK tutarına karşılık 5 milyar lira net kar açıklanması, 2024 yılında söz konusu olan enflasyon muhasebesi nedeniyle mümkün olabiliyor. 

Bilindiği gibi 2024 yılı bilançoları, enflasyon muhasebesine göre hazırlanıp açıklanıyor. 2023’e ilişkin yıllık bilançoların enflasyon muhasebesine göre güncellenmiş hali de hazırlanıp, bütün bilanço kalemleri enflasyon muhasebesine göre oluşmuş rakamlar üzerinden karşılaştırılıyor. 

Enflasyon muhasebesi, finansal faaliyetlerin yüksek enflasyon ortamında sürdürülmesi gerektiği durumlarda başvurulan bir yöntem. Şirketlerin bilançoları üzerinde yapılan düzeltmelerle enflasyonun etkisinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. 

VARLIKLARIN DEĞERİ YENİDEN HESAPLANIYOR

Bu kapsamda enflasyon muhasebesi sistemine geçişte şirketlerin varlıklarının değeri yeniden hesaplanıyor. İlk defa enflasyon muhasebesi hesaplarına konu olacak amortismana tabi varlıkların maliyetine ilave edilmiş finansman giderleri, kur farkları ve yeniden değerleme değer artışı, ilgili varlıkların maliyetinden düşülüyor. Varlıkların değeri bu şekilde yeniden hesaplanıyor. 

Dolayısıyla enflasyon etkisini ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bu yeniden hesaplama nedeniyle şirketlerin net kârları FAVÖK'lerinden yüksek olabiliyor. 

İşlemin bir özelliği de şöyle ifade ediliyor: Enflasyon muhasebesi uygulanmayan bir dönemden sonra enflasyon muhasebesi şartlarının yeniden oluşması halinde; enflasyon muhasebesi yapılan en son dönemden başlamak üzere enflasyon muhasebesi yapılıyor. Bu şekilde belirlenen geçmiş yıl kârı vergiye tabi tutulmuyor; geçmiş yıl zararı, zarar olarak kabul edilmiyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler