1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akenerji Hatay’da GE’nin yazılımını kullanacak

Akenerji Hatay’da GE’nin yazılımını kullanacak

Enerji Günlüğü - Akenerji, GE’nin Operasyon Optimizasyonu yazılımını Hatay’daki doğalgaz kombine çevrim santralinde kullanmaya başlayacak.General...

Akenerji Hatay’da GE’nin yazılımını kullanacak

Enerji Günlüğü - Akenerji, GE’nin Operasyon Optimizasyonu yazılımını Hatay’daki doğalgaz kombine çevrim santralinde kullanmaya başlayacak.

General Electric (GE) ve Akenerji Elektrik Üretim AŞ, GE'nin tescilli markası olan Predix tabanlı Operasyon Optimizasyonu (OO) çözümlerinin Egemer Elektrik Üretim AŞ'de kullanımı için uzun süreli bir anlaşma imzaladı. Böylece GE'nin söz konusu yazılımı ilk defa bir doğalgaz kombine çevrim enerji santralinde kullanılmış olacak.

Türkiye'de enerji santralinde uygulamaya alınan ilk örneklerden biri olan GE'nin Operasyon Optimizasyonu (OO) yazılımı, elektrik üreticilerinin operasyonel sorunlarla mücadele etmelerine ve santral kaynaklarını piyasa koşullarında daha verimli şekilde kullanmalarına yardımcı olacak. Erzin Hatay’da yer alan 904 MW’lik Santraldeki dijital çözümlerin kurulumu ise 2017 sonunda başlayacak.

Akenerji CEO'su Serhan Gençer konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bugün, bizim gibi işletmeciler Türkiye'deki zorlu enerji pazarında rekabet edebilmek için yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyuyor. GE’nin gelişmiş dijital çözümleri, ana performans göstergeleri odaklı analitikler sayesinde tüm operasyon süreçlerinde daha iyi görüntüleme ve öngörü ile operasyonel mükemmelliğe ulaşmamıza imkan sağlıyor. Santral verimliliğimizi arttırmaya yardımcı olurken, aynı zamanda takip ettiğimiz yasal yönetmeliklere ve emisyon hedeflerimize ulaşmamızı destekliyor” şeklinde konuştu.

GE Enerji Servisleri Doğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel ise, "GE’nin gelişmiş dijital çözümlerini santrallerinde kullanan müşterilerimiz, reel ekonomik getiriyi görüyorlar. Bu iyileştirmeler, üretimde yüzde 3'lük bir MW artışı ile yakıt verimliliğinde yine yüzde 3'lük bir artışın yanı sıra giderlerde yılda 2 milyon dolara kadar düşüş sağlayabiliyor” dedi.

2012 yılında iki şirket arasında GE’nin Akenerji'nin yeni Egemer enerji santraline iki adet 9FB gaz türbini ve üç adet jeneratör temin etmesini ve servis hizmetlerini kapsayan uzun süreli bir anlaşma imzalanmıştı. 2016'da bu ilişkinin kapsamının ise santralin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla dijital çözümlerin olduğu bir pilot projeyi de içerecek şekilde genişletildi. Ayrıca bu hizmetlerin dijital çözümlerle bir araya gelerek, Akenerji'nin santral operatörlerine performansı arttırmaları ve bakım aralıklarını uzatmalarında yardımcı olmak için GE'nin özelleştirilmiş santral çözümleri platformu Fleet360’ı sunduğu aktarıldı.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler