1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AKİS Yaz Dönemi Raporu açıklandı

AKİS Yaz Dönemi Raporu açıklandı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) 2012 yılı Yaz Dönemi raporunu açıkladı.Rapora göre; Motorin numunelerinin yüzde 96,02’si...

AKİS Yaz Dönemi Raporu açıklandı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) 2012 yılı Yaz Dönemi raporunu açıkladı.

Rapora göre; Motorin numunelerinin yüzde 96,02’si ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunelerinin ise yüzde 94,10’u teknik düzenlemelere uygun çıkarken, alınan Motorin ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunelerinin tamamının ulusal marker referans cihaz ölçüm sonucu geçerli çıktığı bildirildi.

Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) 2012 yılının yaz dönemine ait raporunu yayımladı. Hazırlanan raporda yer alan bilgilere göre; alınan Motorin numunelerinin yüzde 96,02’si ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunelerinin yüzde 94,10’u teknik düzenlemelere uygun çıktı. Yine buna göre; alınan Motorin ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunelerinin tamamının ulusal marker referans cihaz ölçüm sonucu geçerli çıktığı da raporda yer alan bilgiler arasında.

Rapora göre iller bazında yaz döneminde Kurşunsuz Benzin 95 Oktan ve Motorin türleri için İstanbul’da 37 adet numune alınırken, Ankara ilinde 14, İzmir’de ise 11 adet numune alındı.

AKİS kapsamında yaz dönemi için en az 200 adet motorin numunesi alınmasına dönük düzenlemeyle birlikte, her bir ilden en az bir numune alınmasını hedefleyen AKİS’in, yaz dönemi için alınan numune sayısı 201 olarak gerçekleşti. 213 numune alması gereken AKİS’in raporuna göre; raporları ulaşmayan lisans sahiplerinin istasyonlarının kapalı veya tadilatta olduğu ya da istasyonda ürün bulunmadığı bilgisine yer verildi.

İllere göre yapılan motorin numune alımlarında İstanbul 36 adetle başta gelirken, Ankara 16 adet numune ile ikinci ve İzmir’de 9 adet numune ile üçüncü olarak sırayı takip etti. Yine raporda yer alan bilgiye göre; numuneyi alan kurumlar arasında Emniyet tarafından 23 numune, Jandarma tarafından 10 numune, Sanayi Tic-Emniyet- Jandarma Ortak çalışmasından da 168 numune alındı.

Yaz döneminde motorin numunelerinin alınma tarihleri incelendiğinde ise; Mayıs ayında 3 numune alınırken, Haziran ayında bu rakam artış göstererek 116’ya yükseldi. Temmuz ayında 82 adet numunenin alınmasıyla birlikte toplamda 201 adet numune alındı.

En çok numune analizi TÜBİTAK laboratuarlarında yapıldı. TÜBİTAK laboratuarlarında 121 adet numunenin analizi gerçekleşirken, 55 adet numunenin analizi ODTÜ laboratuarlarında, kalan 25 adet numunenin analizi ise İnönü Üniversitesi Laboratuarlarında yapıldı.

YÜZDE 3.98'İ TEKNİK DÜZENLEMEYE AYKIRI

Ulusal marker seviyesi geçerli olan motorin numunelerinin yüzde 3,98’i teknik düzenlemelere aykırı çıkarken, alınan numunelerin 193 adeti ulusal marker seviyesi uygun görüldü. Buna göre; ulusal marker seviyesi geçerli olan motorin numunelerinin yüzde 96,02’si teknik düzenlemelere uygun. Yapılan ölçümler sonucunda ulusal marker seviyesi geçersiz motorin numunesine ise rastlanılmadığı raporda yer alan bilgiler arasında.

Yapılan ölçümler sonucunda teknik düzenlemelere aykırı motorin numunelerinin Adana, Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa illerinden alındığı belirtildi.

167 ADET NUMUNE KURŞUNSUZ BENZİN 95 OKTAN'DAN

“Petrol Piyasasında Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar”ın 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre AKİS kapsamında yaz dönemi için en az 200 adet Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunesi alınması ve her bir ilden en az bir numune alınması hedeflenerek toplam 213 Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunesi alınması planlandı. Buna karşın yaz dönemi için alınan numune sayısı 167 olarak gerçekleşti. Motorinde olduğu gibi yapılan incelemeye göre; raporları ulaşmayan lisans sahiplerinin istasyonlarının kapalı veya tadilatta olduğu ya da istasyonda ürün bulunmadığı bilgisine yer verildi.

Buna göre; İstanbul’dan 36 adet kurşunsuz benzin 95 oktan numunesi alınırken, Ankara’dan ve İzmir illerinden 9 adet numune alındı. En çok numune Sanayi Tic-Emniyet- Jandarma ortak çalışması tarafından elde edildi. ortak çalışma sonucunda toplam 139 adet numune alınırken, Jandarma tarafından 3, Emniyet tarafından 25 adet numune alımı gerçekleşti.

Kurşunsuz benzin 95 oktan alım tarihleri incelendiğinde ise; Mayıs ayında 2 adet numune, Haziran ayında 96 adet numune alınırken, Temmuz ayında 69 adet numune alındı. motorin türlerinde olduğu gibi, kurşunsuz benzin 95  oktanın da en çok analizinin gerçekleştiği laboratuar TÜBİTAK laboratuarı oldu. TÜBİTAK laboratuarlarında 105 adet analiz gerçekleşirken, ODTÜ laboratuarlarında 42 adet, İnönü Üniversitesi laboratuarlarında ise 20 adet analiz gerçekleştirildi.

Ulusal Marker sonucu geçersiz kurşunsuz benzin 95 oktan numunesine rastlanılmazken, teknik düzenlemelere aykırı numuneler Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Kilis ve Muş illerinden alındı. 167 numunenin 10 tanesi teknik düzenlemelere aykırı bulundu.

Katkılı Kurşunsuz Benzin 95 Oktan satışının az olması sebebiyle, AKİS kapsamında yaz dönemi için iki adet örnek seçildiği bildirildi. Yayımlanan rapora göre; örnekleme seçilen istasyonlarda Katkılı Kurşunsuz Benzin 95 Oktan satışı olmadığından numune alınamadığı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler