1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS`nin yapımında yerli firmalara % 40 pay

Akkuyu NGS`nin yapımında yerli firmalara % 40 pay

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, kurulacak tesisin inşaat aşamasında yüzde 40'lık bölümün...

Akkuyu NGS`nin yapımında yerli firmalara % 40 pay

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, kurulacak tesisin inşaat aşamasında yüzde 40'lık bölümün Türk firmalar tarafından yapılabileceğini söyledi. 

Rauf Kasumov, Mersin Toros Üniversitesi’nde katıldığı konferansta proje hakkında öğretim üyelerine bilgi verdi. Projenin yüzde 40’lık bölümünün inşaat aşamasında Türk firmaları tarafından yapılabileceğini vurgulayan Kasumov, ekipman ve materyallerin yüzde 20’sinin de Türkiye tarafından karşılanacağını açıkladı.

Proje’nin yapım modelini Yap-Sahip Ol-İşlet (BOO) olarak tanımlayan Kasumov, Türkiye’deki elektrik piyasasında son yıllarda yaşanan serbestleşme gelişmelerinin ve iki ülke hükümetinin bu modeli desteklemesinin de önemli olduğunu belirtti.

ÇED'İN ARDINDAN İŞLEMLERE DEVAM

Kasumov, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğunu hatırlatarak, olumlu kararın alınması halinde diğer süreçlerin planlandığı gibi devam edeceğini kaydetti. Akkuyu NGS AŞ Genel Müdür Yardımcısı, projenin inşaat aşamasında maksimum 12 bin kişinin, işletme sürecinde ise toplam 3 bin 500 kişinin çalışacağını belirtti.

EN GÜVENLİ SANTRALLERDEN BİRİ

Akkuyu Nükleer Santrali’nde alınan güvenlik önlemleri hakkında ise Rauf Kasumov, "Santral 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak yapılacak. Santral en şiddetli tsunami dalgaları, uçak çarpmaları, kasırga ile kar ve buz gibi dış etkenlere karşı dayanıklı bir tasarıma sahiptir. Akkuyu NGS dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacaktır" diye konuştu.

Rauf Kasumov, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve bu kurumun bağlı olduğu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından adım adım tüm işlemlerin denetlendiğini kaydetti. Konunun hassasiyeti ve güvenlik nedeniyle denetimin özel sektör tarafından yapılamayacağını belirten Kasumov, "Nükleer santraller başı boş değildir. Ulusal ve uluslararası kurumlar sürekli denetim yapmaktadır" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler