1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Almanya: 2. GES ihalesine ilgi büyük

Almanya: 2. GES ihalesine ilgi büyük

Enerji Günlüğü - Almanya'da düzenlenen 150 MW'lik güneş santrali lisans ihalesine, bunun 3 katına yakın kurulu güce sahip 136 teklif sunuldu.Almanya Federal...

Almanya: 2. GES ihalesine ilgi büyük

Enerji Günlüğü - Almanya'da düzenlenen 150 MW'lik güneş santrali lisans ihalesine, bunun 3 katına yakın kurulu güce sahip 136 teklif sunuldu.

Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı, ikinci büyük ölçekli GES teklif çağrısına yüksek talep geldiğini duyurdu. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgilere göre toplam 136 tane teklif başvurusunun geldi. İsteklilerin sunduğu tekliflerin kurulu güç toplamı ise verilecek 150 MW kapasitenin 3 katından fazla. Almanya'da bu yıl düzenlenen GES ihalelerinin Nisan ayındaki ilk turunda da 150 MW kapasite için 170 teklif gelmiş, 25 şirket GES lisansı almıştı.

BİRİM ELEKTRİK FİYATI NASIL BELİRLENECEK?

Almanya'daki ilk tur GES lisans ihaleleri "Pay-as-Bid" modeliyle yapılmıştı. İlk turda, kazanan projelerin teklifleri yoluyla elektrik alım fiyatları belirlenmişti. İkinci turda "Uniform Pricing" modeli uygulanacak. Bu turda, ihaleye katılanların verdiği en düşük teklif üzerinden alım fiyatı belirlenecek. Ekonomi Bakanlığı'nın bir yetkilisine göre "Uniform Pricing" modeli sayesinde enerji borsasındaki fiyatlar, hem bu turda hem de gelecek GES ihalelerinde test edilmiş olacak.

TEKLİF SAHİBİNİN ONAYI İLE AÇIKLANACAK

Federal Şebeke Ajansı Başkan Yardımcısı Peter Franke, 136 başvuru üzerindeki incelemelerin devam ettiğini, sonucun yakında açıklanacağını söyledi. İhale fiyatlarının, hak kazanan şirketlerin onayı sonrası duyurulacağını ifade eden Franke, ilk sıradaki istekli bu fiyatı kabul etmezse, sırasıyla yedek adaylara sorulup onayları alındıktan sonra fiyatı duyuracaklarını söyledi. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Rainer Baake ise bu turda uygulanacak Uniform Pricing modelinde ortaya çıkacak alım fiyatını büyük bir merakla beklediklerini vurguladı.

Mevzuattaki yeni düzenlemeye göre, yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin satın alma fiyatı, teşvik fiyatından değil, ihalelerde belirlenen fiyattan gerçekleşiyor.

GES ihalesinden Federal Şebeke Ajansı (Bundesnetzagentur) sorumlu. 1 Eylül 2015’e kadar devam edecek geçiş sürecinden sonra Almanya'da bütün GES lisansları ihale yoluyla verilecek.

GES ihalelerine aynı zamanda Yenilenebilir Enerji Uygulamaları için bir pilot proje olarak da bakılıyor. 2017 yıllından itibaren rüzgar projelerine de bu yolla onay verilecek.

2016'DA 400 MW, 2017'DE 300 MW'LİK İHALE

2015 yılı için belirlenen toplam 500 MW'lik GES ihale hacmi vardı. 150'şer MW'lik iki turun ardından sonuncu tur için 200 MW'lik kapasite daha kaldı. Almanya'daki yıllık GES ihaleleri hacmi 2016 için 400 MW'ye, 2017 için 300 MW'ye düşürülecek.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler