1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Almanya’da güneş elektriği yine ucuzladı

Almanya’da güneş elektriği yine ucuzladı

Almanya’da 2016 yılının ilk GES lisans ihalesinde kazanan tekliflerin ortalama satış fiyatı 7,41 €cent / kWh olarak belirlendi. 

Almanya’da güneş elektriği yine ucuzladı

Enerji Günlüğü - Almanya’da 2016 yılının ilk GES lisans ihalesinde kazanan tekliflerin ortalama satış fiyatı 7,41 €cent / kWh olarak belirlendi. 

Almanya’daki arazi tipi güneş enerjisi santrali (GES) lisans ihaleleri beklenenden daha çok ilgi gördü. Almanya Federal Şebeke Ajansı’nın düzenlediği 2016 yılının ilk ihalesindeki kapasite büyüklüğü 128 MW oldu. Bu yıl yapılacak diğer ihalelerde tarım arazileri için teklif verilemeyecek. Çünkü bu yıl ilk kez verilen tarım arazileri kotası ilk ihalede tükendi. 

Bu ihalede de, 2015 yılındaki ilk ihalede olduğu gibi pay-as-bid metodu uygulandı. İhaleyi kazanan firma, elektriğini verdiği teklif üzerinden satacak. Geçen yılki ikinci ve üçüncü ihalelerde, kazanan firmalar arasındaki en yüksek fiyat teklifi, tüm kazananlara uygulanmıştı. 

Toplamda dördüncü, 2016’da ise ilk olan son ihalede ortalama fiyat olarak kilovatbaşına 7,41 €cent olarak belirlendi. İhaleyi kazanan firmalar arasındaki en düşük teklif fiyatı 6,94 €cent/kwh olurken, kazananlar arasındaki en yüksek fiyat ise 10,98 €cent/kWh oldu.

Almanya Federal Şebeke Ajansı bu ihale de toplam 21 projeye onay verdi. Merkezi Bonn’da bulunan Ajansın Başkanı Jochen Homann “İlk kez tarım arazilerinde müsaade verilmesini yatırımcılar iyi değerlendirdi. Bu durum alım fiyatının düşmesinde çok büyük rol oynadı” dedi. 

Almanya da 2016 dna itibaren yılda 10 projeye tarım arazi üzerine GES Proje onayı verilmesi kararlaştırılmıştı. Bu ilk ihalede 10 projelik kota tükenmiş oldu ve 2016 yılında gelecek 2 ihalede tarım arazisine kurulacak GES projesi teklifi verilemeyecek. Tarım arazilerin üzerinde kazanan 10 projenin komple gücü 70 MW büyüklüğünde.

Son ihalede kazanan firmaların, 19 Nisan gününe kadar Federal Şebeke Ajansı’na teminatlarını ödemelerini gerekiyor. Teminatı ödenmeyen projeler olursa, yarışmada ikinci sırada yer alan projelerin sahipleri bu hakkı kazanacak. Bugüne kadar yapılan ihalelerin hepsinde de kazanan firmaların tamamı teminatlarını zamamında yatırdı. 

Federal Şebeke Ajansın verdiği bilgilere göre toplam 108 proje ihaleye katıldı. Bu 108 projenin toplam gücü de 540 MW büyüklüğündeydi. Ajans’tan verilen güç de toplam 125 MW büyüklüğündeydi. 108 Projenin 31 tanesi tarım araziler üzerinde olan projelerdi ve toplam büyüklüğü 185 MW idi. 16 tane proje eksik veya hatalı doküman gerekçesiyle ihaleye kabul edilmedi. 

Ajans Başkanı Jochen Homann “Şimdi projelerin ne zaman tamamlanacağını hepimiz heyecanla bekliyoruz. 2015 yılındaki her ihalede alım fiyatı bir öncekine göre düşmüştü. Bu gelenek bozulmadı. En son üçüncü ihaledeki rakam 8,00 €cent/kWh’dı. Ama maalesef şimdiye kadar bir avuç dolusu proje gerçekleşti” ifadesini kullandı. 

Hasan YİĞİT - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler