1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Almanya'da rüzgar elektriği ucuzluyor!

Almanya'da rüzgar elektriği ucuzluyor!

Enerji Günlüğü - Almanya, en az bir sıfır teklifin verildiği toplam 1.490 MW'lık dört açıkdeniz (offshore) rüzgar enerjisi projesi için ihale gerçekleştirdi.Almanya'da...

Almanya'da rüzgar elektriği ucuzluyor!

Enerji Günlüğü - Almanya, en az bir sıfır teklifin verildiği toplam 1.490 MW'lık dört açıkdeniz (offshore) rüzgar enerjisi projesi için ihale gerçekleştirdi.

Almanya'da Avrupa standartlarına göre pahalı olan rüzgar elektriğinde ucuzlama yönünde önemli bir adım atıldı. Almanya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Bundesnetzagentur'un, en az bir sıfır teklifin verildiği toplam 1.490 MW'lık dört açıkdeniz (offshore) rüzgar enerjisi projesi için yaptığı ihalede ortalama fiyat kilovatsaat başına 0.44 euro cent olarak gerçekleşti.

İhalede, Kuzey Denizi'nde bulunan 900 MW'lık He Dreiht RES'in şebeke bağlantısı ve finansmanını Alman EnBW şirketi kazanırken, Borkum Riffgrund II West, Gode Wind 3 ve OWP West açıkdeniz RES'leri de Danimarkalı Dong Energy kazandı. Dong Energy, OWP West ve Borkum Riffgrund West 2 santralleri için sıfır teklif verdi. Bu ise bu iki projenin devlet teşvikine ihtiyacı olmadığını gösteriyor. İhalede en yüksek teklif ise kilovatsaat başına 6 euro cent oldu.

Mevcut tarifede operatörler kilovatsaat başına 12 euro cent teşvik alıyorlar. Aboneler ise elektriğe kilovatsaat başına yaklaşık 30 euro cent ödüyorlar. Bu da Avrupa'daki en yüksek fiyatlardan biri. Bu yeni ihalelerle bu fiyatın düşürülmesi hedefleniyor.

Almanya ihalenin 1.610 MW'lık ikinci kısmını da önümüzdeki yıl gerçekleştirecek. 

Dünyanın en büyük güneş enerji santrali kurulu gücüne sahip ülkelerinden Almanya, yeni güneş enerjisi yatırımlarını da yarışma yoluyla lisanslandırarak kilovatsaat başına fiyatları ciddi şekilde aşağıya düşürmeyi başarmıştı. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler