1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Almanya’da tarım arazilerine de GES

Almanya’da tarım arazilerine de GES

Enerji Günlüğü - Almanya’da Hazine arazileri ile dezavantajlı bölgelerdeki tarım arazilerinde de lisanslı güneş santralleri kurulabilecek. Dünyanın...

Almanya’da tarım arazilerine de GES

Enerji Günlüğü - Almanya’da Hazine arazileri ile dezavantajlı bölgelerdeki tarım arazilerinde de lisanslı güneş santralleri kurulabilecek. 

Dünyanın en büyük güneş elektriği üreticisi Almanya’da dördüncü güneş santrali lisans ihalesinin tarihi ve şartları açıklandı. Alman Federal Şebeke Ajansı, ülkedeki dördüncü güneş santrali lisans ihalesinin son başvuru tarihini 1 Nisan 2016 olarak duyurdu.

11.09 CENT VE 10 MW SINIRI

Toplam 125 MW’lik büyüklüğe sahip 4’üncü GES ihalesi, ilk ihalede olduğu gibi pay-as-bid modeliyle gerçekleştirilecek. Yani ihaleyi kazanan yatırımcı, üreteceği elektriği 20 yıl boyunca kendi verdiği fiyat teklifi devlete satacak. İhale için tavan fiyat 11.09 €cent/kWh olarak uygulanacak. Bir istekliye en fazla 10 MW’lik lisans verilecek.

TARIM ARAZİLERİNE DE KURULABİLECEK

Yeni ihalede öncekilerden farklı olarak kurulacak arazilerde değişiklikler söz konusu. Bu ihalede ilk kez Hazine arazileri ile dezavantajlı bölgelerdeki tarım arazileri de kullanabilecek. Dezavantajlı bölgelerin hangileri olduğunun  bilgilerini yatırımcılar ilgili eyalet kurumlarından öğrenebilecek.

KIYASIYA YARIŞ BEKLENİYOR

Kurulum yapılabilecek araz tipi sayısının artmasıyla ihalede sert fiyat rekabeti yaşanması bekleniyor. Bu sertliğin biraz da ihale hacminin 125 MW ile sınırlı olmasından kaynaklanacağı düşünülüyor. Federal Şebeke Ajansı Başkanı Jochen Hormann  “Bu yeni arazi şartlarının ihalede oluşacak fiyatlara nasıl yansıcağını merakla bekliyoruz” dedi. 


101 PROJEDEN HENÜZ DÖRDÜ DEVREDE

Almanya’da bir önceki ihalede 200 MW hacminde 43 projeye ön lisans verilmiş, birim fiyat olarak kWh başına 8,00 €cent belirlenmişti. 2015 yılında üç ihalede toplam 500 MW GES Kurulu güç için 101 proje ön lisans aldı, bunların sadece dördü Ocak 2016 sonuna kadar şebekeye elektrik vermeye başladı.

Önceki ve Sonraki Haberler