1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Almanya’da Yenilenebilir Enerji Kanunu yenilendi

Almanya’da Yenilenebilir Enerji Kanunu yenilendi

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerjide küresel ölçekte sürükleyici aktörlerden biri konumundaki Almanya, bu alandaki mevzuatta köklü değişiklikler...

Almanya’da Yenilenebilir Enerji Kanunu yenilendi

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerjide küresel ölçekte sürükleyici aktörlerden biri konumundaki Almanya, bu alandaki mevzuatta köklü değişiklikler getiren yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi.  

Almanya Federal Parlamentosu Bundestag’da 8 Temmuz günü sabah saatlerinde yenilenen Yenilenebilir Enerji Kanunu (Erneuerbare Energien Gesetz - EEG 2016) düzenlemesi, CDU/CSU & SPD koalisyon hükümetinin oylarıyla kabul edildi. Düzenleme bunun hemen ardından, öğle saatlerinde Almanya Federal Konseyi (Eyalet hükümetlerince görevlendirilen 69 üyeli Almanya'nın 16 eyaletinin temsil edildiği yasama kuruluşu) Bundesrat’ta da jet hızıyla ve oy çokluğuyla onaylandı. 

Bundesrat’ta CDU/CSU’lu eyaletlerin temsilcileri yasaya firesiz onay verirken, Federal koalisyon hükümetinin küçük ortağı SPD’nin eyalet yetkililerinden Bremen ve Niedersachsen (Aşağı Saksonya) yasaya karşı oy kullandılar. 

YENİLENEBİLİR-ELEKTRİK İLİŞKİSİ

Meclis’te sabahki oturumda koalisyon partileri CDU/CSU & SPD temsilcileriyle muhalefetteki Bündnis 90/Grüne ve Die Linke Partilerinin yetkilileri arasında konuşma düellosu yaşandı. Konuşmalarda Hükümet adına Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ”Yenilenebilir Enerji Kanunu - Erneuerbare Energien Gesetz - teknoloji teşvik yasası olarak hayata geçmişti, yalnız şimdi geldiği yer promosyon yasası. Şimdilerde Yenilenebilir Enerji, enerji üretimin ana sütunlarından bir tanesi. Bu yasa ile elektrik piyasasını yenilenebilir’e ve yenilenebiliri elektrik piyasasına uygun hale getirmek” dedi. 

350 MİLYAR EURO NASIL ÖDENECEK?

CDU/CSU gurubunun ekonomi kurmaylarından Dr. Joachim Pfeiffer “eski Hükümetler tarafından verilen teşviklerin toplamında bize 500 Milyar Euro ekstra maliyet getirmiştir ve bunun 350 milyar Euro’luk kısmı gelecek 20 yıl içinde ödenecek” dedi. SPD gurubu adına konuşan Bernd Westphal, Bündnis90/Grüne (Yeşiller) Partisi Başkanı Anton Hofreiter’in “Son çıkan yenilenebilir enerji düzenlemelerinden dolayı güneş enerjisi endüstrisi kan ağlıyor” açıklamasına karşı Bernd Westphal “Son yıllardaki sektördeki kayıpların, son çıkan yenilenebilir enerji düzenlemeleriyle hiçbir alakası yoktur. Esas nedeni Çin menşeili ucuz ekipman ithalatlarıdır” diye konuştu. 

YÜKSEK TEŞVİKLERDEN RAHATSIZ

CDU/CSU gurubu adına konuşan Michael Fuchs “Yeni Yasa da yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin alım fiyatları üzerinden ihale ile verilmesi çok güzel bir haber. Biz bu adımı önceden arzu ediyorduk. 2014 yılında Bundesrat da çokluğu bulunan SPD ve Bündnis90/Grüne Eyaletleri yetkililer tarafından Yenilenebilir Enerji Yasası’na zorla başta rüzgar enerjisi olmak üzere yüksek teşvikleri koydurmasından dolayı son yasa da bunu engelleyememiştik” ifadelerini kullandı. 

PARİS SÖZLEŞMESİNE AYKIRILIK İDDİASI

Muhalefet bu yeni çıkan yasa ile son iklim sözleşmesinden hükümetin uzaklaştığını ve 750 kW den büyük GES Enerji Kooperatifi projelerinin ihalelerde büyük oyunculara karşı çok şansları bulunmadığını savundu. 

Almanya’nın son yenilenebilir enerji düzenlemesinde yer alan önemli noktalar:

- 750 kW üzeri bütün GES (Arazi ve Çatı), RES (Kara ve Deniz) ihale ile verilecek. Biokütle de bu rakam 150 kW

- Güneş Enerjisinde yılda 3 tane 200’er MW hacminde ihale yapılacak. İhaleye Teklif verilebilinecek maksimum GES Proje büyüklğü 10 MW geçemeyecek.

- Rüzgar Enerjisinde Kara da yılda 3 veya 4 ihale ile verilecek lisansların yıllık toplam hacmi 2.800 MW ve Deniz de yılda bir sefer 730 MW hacminde ihale yapılacak

- Biokütle de 2017-2019 arası 150 MW ve 2020-2022 arası 200 MW yılda bir sefer yapılacak ihale ile verilecek.

- GES ihalesinde, ihalede verilebilinecek üst sınır fiyat teklifi olarak kilovat saat başına 8,91 €cent. Birinci ihaleden sonra bu rakam her ay yüzde 0,5 düşecek

- Biokütle de ihale de verilebilecek üst sınır fiyat teklifi olarak 14,88 €cent / kWh, bu rakam her yıl yüzde 1 düşecek.

- RES (Deniz) de ihale de verilebilecek üst sınır fiyat teklifi olarak 12,00 €cent / kWh ve RES (Kara) da bu rakam 7,00 €cent / kWh başına. Federal Şebeke Ajansı her yıl yapılacak piyasa ve maliyet analizine göre bu rakamları her yıl yüzde 10 yukarı veya aşağı çekme hakkı bulunuyor.

- 750 kW altı “İhallesiz” GES projelerinde fiyat belirlenmesi arazi ve çatı olarak ikiye ayrılmıştır. Arazi GES ‘lerde bu rakam (1-750 KW) kilovat saat başına 8,91 €cent. Çatı GES’lerde (<10 kW) 12,70 €cent/kWh, (<40 kWh) 12,36 €cent/kWh ve (<750 kW) 11,09 €cent/kWh. Büyük projeler deki gibi 750 kW a kadar GES’lerde de her ay bu rakam yüzde 0,5 basamak basamak düşürülecek.

- 750 kW altı “İhallesiz” RES’lerde 7,00 €cent/kWh ve 150 kW altı “İhalesiz” Biokütle de 14,88 €cent/kWh. RES ve BES lerde de fiyatlar her yıl büyük projelerdeki gibi basamak basamak düşürülecek.

- Devlet alım garantisi bütün yenilenebilir enerji kaynakları için 20 yıl

- Enerji Kooperatif Projelerinde; ihaleye katılan ve ihaleyi kazanma durumunda hisselerin yüzde 10 bölümü Belediyelere teklif edilmezi gerekiyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler