1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Almanya'nın doğal gaz ithalatı yüzde 22 azaldı

Almanya'nın doğal gaz ithalatı yüzde 22 azaldı

Almanya'nın doğal gaz ithalatı 2022 yılının ilk 4 ayında bir önceki yıla göre %22,1 azalırken, ithalat maliyetleri %170 arttı.

Almanya'nın doğal gaz ithalatı yüzde 22 azaldı

Enerji Günlüğü - Almanya'nın doğal gaz ithalatı 2022 yılının ilk 4 ayında bir önceki yıla göre yüzde 22,1 azaldı. 

Almanya Federal Ekonomi ve İhracat Kontrol Dairesi (BAFA) tarafından açıklanan verilere göre, Almanya'nın doğal gaz ithalatı 2022 yılının ilk 4 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 azalırken, doğal gaz ithalat maliyeti ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 170 arttı.  

Boru hatları yolu ile Rusya, Norveç, Hollanda, İngiltere ve Danimarka'dan gaz alan Almanya, Ocak-Nisan döneminde 41,7 milyar metreküp gaz aldı. Almanya'nın doğal gaz alımı için ödediği fatura yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemindeki 8,1 milyar eurodan 21,9 milyar euro seviyesine çıktı.  

ALMANYA DOĞAL GAZ ACİL EYLEM PLANININ İKİNCİ AŞAMASINA GEÇTİ

Almanya Ekonomi Bakanlığı, doğal gaz acil eylem planının ikinci aşamasına geçildiğini duyurdu. Ekonomi Bakanlığı açıklamasında, Rusya'dan gaz arzının kısılması ve yüksek fiyatlar nedeniyle ikinci aşamaya geçildiği belirtilirken, ikinci aşamaya geçilmesinin şirketlere bu sefer fiyat artışlarını tüketicilere yansıtma imkanı vermeyeceğini vurguladı.  Doğal gazda arz güvenliğinin hali hazırda garanti altında olduğunu, ancak durumun gerginliğini koruduğunu belirten Bakanlık, Rusya'dan gaz arzının normalin yüzde 40'ı seviyesinde devam etmesi halinde Aralık ayına kadar gaz depolarının yüzde 90 oranında doldurulması için ek tedbirler gerekeceğini vurguladı. 

GAZ DEPOLARININ DOLDURULMASI İÇİN KREDİ

Doğal gaz fiyatlarının yüksek olduğunu ve daha fazla yükselmelerine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Ekonomi Bakanı Robert Habeck, doğal gaz depolarının doldurulması için 15 milyar euro kredi sağlayacaklarını da duyurdu.   

“DOLU DEPO 2,5 AY İÇİN YETERLİ OLUR”

Öte yandan Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumu (Bundesnetzagentur-BNetzA) Başkanı Klaus Mueller, Almanya'nın doğal gaz depolama tesislerinin kapasitelerinin tamamının doldurulması halinde kış mevsiminde talebi 2,5 ay karşılayabileceklerini bildirdi.  ZDF'ye konuşan Mueller, "Eğer Almanya'daki depolama tesisleri yüzde 100 oranında dolu olur ise, Rus gazı olmadan sadece 2,5 ay dayanabiliriz ve depolama tankları boşalır" dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler