1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Anka Kırşehir entegre biyogaz tesisinin yapımına başlayacak

Anka Kırşehir entegre biyogaz tesisinin yapımına başlayacak

Anka Biyogaz Elektrik, Kırşehir’de kuracağı entegre biyogaz tesisinin inşasına yakın zamanda başlayacak.

Anka Kırşehir entegre biyogaz tesisinin yapımına başlayacak

Enerji Günlüğü - Anka Biyogaz Elektrik, Kırşehir’de kuracağı entegre biyogaz tesisinin inşasına yakın zamanda başlayacak.

Anka Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Duygu Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, Kırşehir’de hayvansal, bitkisel, organik atıklardan ısı, elektrik ve gübre üretecekleri 5,266 Mwm,- 5,120 Mwe’ lık entegre biyogaz tesisinin inşasına yakın zamanda başlayacaklarını söyledi. Duygu, 75 milyon lira yatırımla kurulacak olan “Anka 1 Biyogaz Enerji Santralı - Organik Gübre Üretim ve Seracılık Tesisi ”ne ilişkin ÇED Olumlu Kararı verildiğini ve imar izinlerinin tamamlandığını kaydederek, gerekli prosedür işlemlerinin de kısa sürede tamamlanarak düzenlenecek bir törenle temelinin atılacağını kaydetti.

TESİS YILDA 100 BİN TON CO2 SALIMINI ÖNLEYECEK 

Duygu, “Yatırım bütçesi 75 Milyon TL olan ve alanında en ileri teknolojiyle donatılmış tesisle yılda 15 bin hanenin elektrik tüketimi karşılanacak. Tesis sayesinde her yıl 100 bin ton karbondioksit eşdeğeri seragazı salımına mani olunacak. Bu ise her yıl 5 bin yeni yetişkin ağacın dikilmesi ile eşdeğerdir. Cari açıkla mücadelede önemli katkı sunacak tesis sayesinde her yıl 9 milyon metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçilecek. Tesis ömrü boyunca cari açıkla mücadeleye 130 milyon dolar katkı sağlayacak.” dedi. 

TAM ENTEGRE TESİS OLACAK

Ağırlıklı olarak büyükbaş hayvan (besi ve süt ineği) dışkısı kullanılarak işletilecek biyogaz tesisinde az miktarda çevrede mevcut tarımsal kaynaklı bitkisel atıklar (Hayvansal yem atıkları, sap, saman, mısır silajı ve tarım arazilerinde kalan bitki dokusu atıkları), tavuk dışkısı ve kesimhanalerden alınacak kan kullanılacak. Tesise günde 745 ton atık kabul edilecek. Bunun 510 tonu büyükbaş hayvan dışkısı, 90 tonu tavuk dışkısı, 100 ton pancar yaprağı, 35 tonu tarımsal bitkisel atılar ve diğer atıklar, 10 tonu kan ile diğer atıklardan oluşacak. Tesiste yıllık ortalama 42.368.040 KWh elektrik üretilecek. Üretilen elektrik, orta gerilim hattına verilerek enterkonnekte ağa ulaştırılacak.  

Tesis tamamlandığında enerji santrali, gübre  üretim tesisi ve yine tesisten elde edilecek sıcak su  ile kurulacak Sera ile tam bir entegre tesis olacak. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler