1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Ankara Elmadağ'a 6 MW'lık biyogaz tesisi kurulacak

Ankara Elmadağ'a 6 MW'lık biyogaz tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü – Abrak Enerji, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde organik içerikli atıkların elektriğe dönüştürüleceği 6 MW'lık bir biyogaz tesisi...

Ankara Elmadağ'a 6 MW'lık biyogaz tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü – Abrak Enerji, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde organik içerikli atıkların elektriğe dönüştürüleceği 6 MW'lık bir biyogaz tesisi kuracak.

Abrak Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Ankara İli, Elmadağ İlçesi, Hasanoğlan-Şehitlik Mahallesi, 1812 Ada, 1 Nolu Parsel üzerinde 6 MW kurulu güce sahip “Biyogaz Enerji Santrali” projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor.

54.810.980 TL bedelli proje kapsamında kiralanan Elmadağ Belediyesine ait arazi üzerinde kurulacak tesise Elmadağ ve Akyurt ilçelerindeki ağırlıklı olarak büyükbaş (besi ve süt ineği), hindi ve tavuk dışkısının anaerobik (havasız) ortamda, biyolojik olarak parçalanması yoluyla elektrik, sıcak su ve ısı üretilecek. 

Tesiste kullanılacak atıkların özelliklerine göre 800-1200 ton/gün taze büyükbaş hayvan dışkısı, et ve yumurta tavuğu dışkısı, meyve-sebze posası ve de az miktarda tarla atıkları gibi atıklar kullanılarak 6 MWe kurulu elektrik gücüne ulaşılacak. Tesis yan çıktılar olarak organik gübre ve atık ısıda üretecek.

Üretilen elektrik, orta gerilim hattına verilerek enterkonnekte ağa ulaştırılacak. Ayrıca söz konusu tesisin kurulması ile bölgede bulunan  organik atık üreticilerinin de atıklarının tesise alınarak bertarafı sağlanabilecek.

İLK ETAPTA KURULU GÜÇ 2.4 MW OLACAK

İlk etapta %14-22 kuru madde aralığında (büyükbaş hayvan dışkısındaki mevsimsel kuru madde içeriği değişiminden dolayı) 500 ton/gün taze büyükbaş hayvan, tavuk ve hindi dışkısı ve bitkisel atık her gün tesiste işlenecek ve 2,4 MWe kurulu güç kapasitesinde ortalama 24 saat üzerinden 46,2 MWh/gün elektrik enerjisi üretilecek.

İkinci kademede ise gaz verimliliği ve kuru madde içeriği daha yüksek hindi dışkısı, turşu fabrikası, meyve-sebze atıkları ve peynir fabrikası atıkları ve de yaban pancarı gibi atıklar kullanılarak 6 MWe kurulu elektrik gücüne ulaşılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler