1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ankara'da atık gazlar geri kazanılacak

Ankara'da atık gazlar geri kazanılacak

Enerji Günlüğü -  Anoxia Gaz Geri Kazanım Bertaraf Teknolojileri A.Ş., Ankara'nın  Kahramankazan ilçesinde Gaz Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi...

Ankara'da atık gazlar geri kazanılacak

Enerji Günlüğü -  Anoxia Gaz Geri Kazanım Bertaraf Teknolojileri A.Ş., Ankara'nın  Kahramankazan ilçesinde Gaz Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi kuracak.

Ankara İli, Kahramankazan İlçesi, Saray Mahallesi, Keresteciler Sitesi Bulvarı, No:55 adresinde, Anoxia Gaz Geri Kazanım Bertaraf Teknolojileri A.Ş. tarafından 800 m2 kapalı alanın 400 m2’ lik kısmı içerisinde, SF6 gazlarının saflaştırma-ayrıştırma işlemi, Halon ve CFC (Diğer) gazlarının ise bertaraf işlemlerinin gerçekleştirileceği “Gaz Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi” nin kurulup işletilmesi planlanıyor. 

800.000 TL bedelli proje kapsamında günde 10'ar ton SF6 gazı SaflaştırmaAyrıştırma ve Halon ve CFC (Diğer) gazların Bertarafı işlemleri yapılacak. Tesisin ekonomik ömür 30 yıl olarak planlanıyor.

SF6 GAZI TRAFO MERKEZLERİNDEN ALINACAK

SF6 gazların genel olarak kullanımın en yoğun olduğu TEAİŞ, TEDAŞ ve EÜAŞ v.b. kurumların trofo merkezlerinin kesici sistemlerinden temin edilecek. Gazlar, yerinde vakumlu cihazlar ile tüplere doldurularak tesise lisanslı araçlar ile taşınacak.

Geri kazanım sonucu atmosfere salına bilecek N (azot) ve O (oksijen) gazı oluşuyor ve çökelek çözelti olarak ise CaF2, CaCO3 (Kireç Taşı), CaCl2, NaCl ( deniz tuzu) ve CaSO3 oluşuyor. Belirtilen atık çözeltiler uygun atık koduna sahip lisanslı firmalara verilmek suretiyle bertaraf edilecek.

Türkiye’de yılda 6000 ton SF6 gazının ithalatının yapıldığı ve yılda yaklaşık 14.000 ton Halon ve CFC (Diğer) gazı kullanımı ve aynı miktarlarda atık gaz oluşacağı göz önüne alındığında yapılması planlanan proje, atık SF6 gazlarının %50’ sini ve Halon ve CFC (Diğer) gazların da % 21’ ini kapsayacak.

SF6 gazı, yüksek elektrik dayanımı,- yüksek kimyasal kararlılığı, ısı iletim yeteneği ve mükemmel ark söndürme performansı özellikleri nedeni ile yaklaşık 40 yıldır elektrik şalt cihazlarında kullanılıyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler