1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Antalya`nın tüm elektrik ihtiyacı rüzgardan çıktı

Antalya`nın tüm elektrik ihtiyacı rüzgardan çıktı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar santrallerinin elektrik üretimindeki yüzde 3.5'e yaklaştığını belirterek, "Geçtiğimiz...

Antalya`nın tüm elektrik ihtiyacı rüzgardan çıktı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar santrallerinin elektrik üretimindeki yüzde 3.5'e yaklaştığını belirterek, "Geçtiğimiz yıl rüzgar santrallerinden elde ettiğimiz enerji, Antalya'nın 1 yılda tükettiği enerjiye denk geliyor" dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı'na katıldı. Rüzgarın çevreyle dost ve ideal bir enerji kaynağı olduğunu belirten Bakan Yıldız, Türkiye'nin, rüzgarda, kendi kaynağını başka ülkelerin teknolojisiyle birleştirebilme avantajına sahip olduğunu da ifade etti.

RÜZGARA KARŞI ÇIKMAK İZAH EDİLEMEZ

Güvenilir ve sürdürülebilir oluşu nedeniyle rüzgarın özellikle şu günlerde su kaynaklarına oranla daha avantajlı olduğunu belirten Yıldız "Çünkü Türkiye'nin rüzgarı sürdürülebilir bir durumda" dedi. Bazı kesimlerin rüzgâra karşı bazı argümanlar geliştirdiğini belirten Bakan Yıldız, rüzgar gibi masum bir kaynağa karşı çıkmanın izah edilemeyeceğini söyledi.

10 BİN KUŞ ÖLÜMÜNDEN BİRİ RÜZGARLA İLGİLİ

Rüzgar enerjisinin çevresel etkilerine değinen Yıldız, İngiltere'de Kraliyet Kuşları Koruma Derneği'nin çalışmalarına göre, rüzgar çiftliklerinin kuşlar üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını vurguladı. Araştırmalara göre kuş ölümlerinin yalnız onbinde birinin doğrudan rüzgar santrallerinden kaynaklandığını ifade eden Yıldız, rüzgar santrallerine ilişkin yanlış algının değiştirilmesi gerektiğini anlattı.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR YÜKÜ HAFİFLETİR

Yenilebilir enerji kaynaklarından karşılanamayan enerjinin ülke ekonomisi için ağır yük olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye, son 11 yıl içerisinde enerji politikalarını yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerine kurdu ve bunların çevreyle birlikte yapılmasını ön plana aldı. 11 yıl önce rüzgar enerjisi kullanımı hemen hemen yok denecek kadardı ve 11 yılda 7,5 milyar liralık yatırımla 3 bin megavatlar civarında bir rakam yakalandı.

ANTALYA'NIN İHTİYACI KADAR RÜZGAR ELEKTRİĞİ

Rüzgar santrallerinin kurulu güçteki payının yüzde 4.5, üretimdeki payının ise yüzde 3.5 seviyesine yaklaştığını kaydeden Taner Yıldız, "Yalnızca geçen yıl rüzgardan elde ettiğeimiz elektrik miktarı 7.5 milyar kilovatsaat. Bu Antalya'nın 1 yılda tükettiği enerjiye denk" dedi. Bakan Yıldız, rüzgar santrallerinden elde edilen elektriğin, konut abonelerinin yarısından fazlasının 1 yıllık elektrik ihtiyacını karşıladığına dikkati çekti.

DOĞALGAZDAN 2.5 MİLYAR DOLARLIK AVANTAJ

Türkiye'nin rüzgâr santrallerinden 11 yılda yaklaşık 24 milyar kilovatsaat elektrik ürettiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu enerjinin yarısı son 2 yılda üretildi. Bu sayede yaklaşık 2.5 milyar dolarlık doğal gaz ithalatını önledik. Bu doğal gaz konut abonelerimizin 1 yıllık ihtiyacının yarısına karşılık geliyor. Yaklaşık 4 milyon kombi ve doğal gaz abonesine karşılık geliyor. Ülkemizin ovalarının 5 yıl sulamasında kullanılan elektriğe denk geliyor."

ORMAN İZİNLERİ İÇİN YOL HARİTASI HAZIRLANIYOR

Rüzgar sanayinin gelişmesine yönelik destekler sayesinde kanat üreticisi sayısının 2'ye, kule üreticisi sayısının da 6'ya çıktığını anlatan Yıldız, tüm bu gelişmelerin cari açığa da olumlu yansıyacağını bildirdi. Rüzgar yatırımlarının kolaylaştırılması için ilgili kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması ve problemlerin çözülmesine tüm tarafların katkı koyması gerektiğini dile getiren Yıldız, "Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ile de görüştüm. Gelibolu Yarımadası gibi bazı yerlerde bir takım şerhleri var. Onlarla alakalı orman arazilerine karşılık gelebilecek bir kısım yerlerde şerhleri var. Bunlarla alakalı da mutlaka çözümleri üretmemiz lazım. Kendisiyle bunun yol haritasını da konuştuk inşallah bunu sağlamış olacağız" diye konuştu.

YATIRIMCILAR YATIRIMLARINA DEVAM ETSİN

Türkiye'nin siyasi olarak büyük sıkıntıları atlattığını ifade eden Yıldız, bu konuda ciddi bir sıkıntı görmediklerini, yatırımcılara, yatırımlarına devam etmelerini tavsiye etti. Taner Yıldız, 2014 yılı içinde 1000 megavata yakın rüzgar santralinin devreye girmesini beklediklerini dile getirdi. Yıldız, Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi avantajlarla rüzgar, doğal gaz ve petrolde merkez haline gelebileceğini vurgulayarak, siyasi istikrarın güven veren yapısının da herkes tarafından görüleceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler