1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aralık 2020’de 69 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Aralık 2020’de 69 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Aralık 2020 döneminde 69 enerji yatırımına teşvik belgesi verilirken bunlardan 21'ini madencilik projeleri oluşturdu. 55 enerji projesi ile 15 madencilik projesi tamamlama vizesi aldı.

Aralık 2020’de 69 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Enerji Günlüğü - Aralık 2020 döneminde 69 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilik alanında ise 21 proje teşvik belgesi aldı. 55 enerji projesi ile 15 madencilik projesi tamamlama vizesi aldı ve 5 enerji projesiyle bir madencilik projesinin yatırım teşvik belgesi de iptal edildi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2020 yılının Aralık ayında çeşitli sektörlerde toplam 1181 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını bildirdi. Teşvik verilen projelerden 69’u enerji sektörüne; 21’i ise madenciliğe yönelik projeler oldu. 

Artalık 2020’de yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 28.114.136.222 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 29.361 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 2020 yılının Aralık ayında enerji sektöründe 55 projenin de tamamlama vizesi yapıldı. 

MADENCİLİKTE EN BÜYÜK PROJE ÖZŞEN MADEN’E AİT

Madencilik sektöründe teşvik alan projeler arasında yatırım tutarı en yüksek proje Özşen Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin Edirne’de gerçekleştireceği, yerli sermayeli, bölgesel öncelikli komple yeni yatırım nitelikli, 243.000 ton/yıl kapasiteli linyit madenciliği projesi oldu. Gerçekleştirildiğinde 150 kişiye yeni istihdam yaratacak olan Özşen Maden’in teşvik paketinde 7 yıl sigorta primi işveren hissesi, %80 vergi indirimi, %40 yatırıma katkı oranı, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve faiz desteği bulunuyor.

TEŞVİK ALAN EN BÜYÜK ENERJİ PROJESİ DİCLE ELEKTRİK AŞ’NİN

Enerji sektöründe teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 1.450.000.000 TL ile Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin muhtelif illerde gerçekleştireceği, yerli sermayeli, bölgesel tevsi nitelikli, elektrik enerjisi temin ve dağıtım alt yapısı hizmetleri projesi oldu. Dicle Elektrik AŞ’nin projesine verilen teşvik paketinde 10 yıl sigorta primi işveren hissesi, %90 vergi indirimi, %50 yatırıma katkı oranı, sigorta primi desteği, 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, KDV istisnası ve faiz desteği bulunuyor. 

OLTAN KÖLEOĞLU AŞ’NİN PROJESİ İKİNCİ

Dicle Elektrik AŞ’nin projesini; Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret AŞ tarafından Karaman’da gerçekleştirilecek olan 493.300.000 TL yatırım tutarına sahip, yerli sermayeli, komple yeni yatırım nitelikli, 40MW/yıl elektrik üretim kapasiteli biyokütleye dayalı elektrik enerjisi üretim projesi (BES) takip etti. Bu projesiyle 200 kişiye yeni istihdam sağlayacak olan Oltan Köleoğlu AŞ’nin teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

ÜÇÜNCÜLÜK AAB ENERJİ AŞ’NİN

139.253.950 TL’lik yatırım tutarıyla AAB Enerji Üretim Tarımsal Ürünler Gıda İnşaat Sanayi Ticaret AŞ’ye ait, Konya’da gerçekleştirilecek olan, komple yeni yatırım nitelikli, 8MW üretim kapasiteli, güneş enerjisine dayalı elektrik üretim projesi (GES), enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. AAB Enerji AŞ’nin teşvik paketinde sadece KDV istisnası bulunuyor. 

Enerji sektöründe 55 projenin yatırım teşvik belgeleri için tamamlama vizesi yapıldı. 

Bakanlık enerji sektöründe 5, madencilikte de bir şirketin yatırım teşvik belgelerini ise iptal etti. Yatırım teşvik belgesi iptal edilen şirketler şunlar oldu: 

  • Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik Üretim AŞ
  • Maba Temiz Enerji AŞ
  • DYK Enerji Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. 
  • Erke Taahhüt Altyapı İnşaat Petrol Madencilik Nakliyat Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. 
  • Reel Yağ Solvent Geri Dönüşümleri Asfalt Emisyonları ve İnşaat Ltd. Şti. 
  • Dostlar Mermercilik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. 
Önceki ve Sonraki Haberler