1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Arap ülkeleri petrolden yenilenebilir enerjiye dönüyor

Arap ülkeleri petrolden yenilenebilir enerjiye dönüyor

Enerji Günlüğü (SolarTR2016) - Enerji kaynakları kullanımında petrolün başı çektiği Arap ülkelerinde yenilenebilir enerji dönüşümünün başladığı...

Arap ülkeleri petrolden yenilenebilir enerjiye dönüyor

Enerji Günlüğü (SolarTR2016) - Enerji kaynakları kullanımında petrolün başı çektiği Arap ülkelerinde yenilenebilir enerji dönüşümünün başladığı ifade edildi.

Solar TR2016’nın üçüncü gününde konuşan Tunus Ulusal Enerji Muhafaza Ajansı Proje Müdürü Abdelkader Baccouche, Arap ülkelerinde ve MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde yenilenebilir enerjinin gelişimini anlattı. Arap ülkelerinde kullanılan enerjinin sadece yüzde 6’sının yenilenebilir enerjiden oluştuğunu anlatan Baccouche, “Arap ülkelerinde ağırlığı petrol oluşturuyor. Oysa Fas için hedef yüzde 52. Mısır ise 2022 yılına kadar yüzde 20’lik taahhüdünü gerçekleştireceğini açıkladı. 2030’a kadar yenilenebilir payını Kuveyt yüzde 15’e, Katar yüzde 20’ye, Dubai ise yüzde 25’e çıkaracak” dedi. 

TUNUS SOLAR PLANI UYGULANACAK

Baccouche, Tunus’un, küçük bir ülke olduğu halde enerji tüketiminin yüksek olduğunu ve ülkede enerji bakımından sürekli bir açık bulunduğunu söylüyor. Bunun en büyük sebebi de sayısı 900’ün üzerinde olan oteller ile fabrikalar.

2030 yılında yenilenebilir enerji konusunda ulaşmak istedikleri hedefleri Tunus Solar Planı başlığı altında topladıklarını anlatan Baccouche, “Küçük bir ülke olmasına rağmen Tunus’un elektrik ihtiyacı her yıl ciddi bir artış gösteriyor. Tunus Solar Planı’na göre kamu, özel sektör, özel şirketler ve haneler tarafından toplamda 8 milyar Euro yatırıma ihtiyacımız var. Böylece 13 milyar Euro’luk ithal fosil yakıttan, 38 metrik ton karbondioksit salımından tasarruf edebiliriz. Karbon yoğunluğunu 2030 yılına kadar yüzde 30 azaltabiliriz. 13 bin kişiye istihdam sağlanır” diye konuştu. 

EVLERİN SICAK SUYU GÜNEŞTEN

Hanelerin sıcak su sağlamak için güneş enerjisinden yararlanmalarını destekleyen PROSOL projesiyle başarılı bir uygulama yaptıklarını anlatan Baccouche, projenin Enerji Yönetimi Ulusal Fonu tarafından desteklendiğini belirtti. “Projeyi 2010 yılında başlattık. Tüketici bir imza ile projeye dahil olabiliyor. Proje kapsamında 25 bin metrekare alana kurulu güç oluşturuldu. Proje ile toplam 5000 direkt işgücü sağlandı. Oteller, yüzme havuzları, hamamlar, toplu konutlara da projeyi taşımayı ve toplam 500 bin metrekareye ulaşmayı planlıyoruz. Bu nedenle özel yatırımı destekleyecek yeni elektrik yasaları üzerinde çalışıyoruz” diye konuşmasını sürdürdü. 

Özgür GÖZLER - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler