1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa Birliği`nden TANAP`a açık destek

Avrupa Birliği`nden TANAP`a açık destek

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği ile Türkiye arasında "Stratejik Enerji İşbirliği" diyaloğu başladı, tarafların ilk açıklamasında "AB'den TANAP'a...

Avrupa Birliği`nden TANAP`a açık destek

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği ile Türkiye arasında "Stratejik Enerji İşbirliği" diyaloğu başladı, tarafların ilk açıklamasında "AB'den TANAP'a tam ve açık destek" mesajı çıktı.

Türkiye ve Avrupa Birliği, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogu Çerçevesinde AB ile Türkiye Arasında Stratejik Enerji İşbirliği konulu ortak bir deklarasyon yayınlandı. Deklarasyonda, Türkiye'nin Ortadoğu ve Hazar Bölgesindeki enerji kaynakları ile AB enerji pazarı arasında doğal bir enerji köprüsü ve enerji merkezi (hub) olduğu belirtildi. Türkiye’nin bir enerji merkezi olarak daha da gelişmesinin, hem Türkiye’nin hem de AB’nin karşılıklı menfaatine olacağı vurgulandı.

TR'NİN ENERJİ MEVZUATI AB UYUMLU

AB ve Türkiye'nin enerji sektöründe işbirliği yapmaya büyük önem atfettiğine işaret edilen deklarasyonda şöyle denildi:

"Hem AB ile katılım müzakereleri yürüten bir aday ülke hem de AB’nin enerji güvenliğine katkı sunan bir ülke olarak Türkiye kendi mevzuatını Topluluk mevzuatı ile uyumlaştırma yönünde önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Türkiye’nin enerji mevzuatına ilişkin tarama süreci tamamlanmıştır. Bu çerçevede, Taraflar ilişkileri açısından kilit önem taşıyan enerji konusunda işbirliğini geliştirmeye karar vermişlerdir."

DİYALOG BUGÜN İTİBARİYLE BAŞLADI

Türkiye - AB Stratejik Enerji İşbirliği Deklarasyonu'nda, Türkiye ile AB'nin enerji tedarik kaynaklarını güvence altına almaya, çeşitlendirmeye ve rekabetçi enerji pazarları oluşturmaya yönelik daha fazla işbirliği yapmak için çaba gösterecekleri kaydedildi. Bu hedef doğrultusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ tarafından temsil edilen Türkiye ve Avrupa Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maroş ŞEFÇOVİÇ tarafından temsil edilen AB'nin bugün (18 Mart 2015) Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogunu başlattıkları bilgisi verildi.

TARAFLAR BU YIL TEKRAR BULUŞACAK

Taraflar, Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogunu yılda en az bir kez olmak üzere, daha düzenli aralıklarla ve bakan seviyesinde gerçekleştirme hususunda mutabakata vardı. Gelecek toplantı doğalgaz, elektrik, nükleer enerji, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği gibi bütün ilgili enerji alt sektörlerini ve özellikle Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın Paris’te gerçekleştirilecek 21. Toplantısına (COP21) hazırlık mahiyetinde iklim değişikliği konusunu içerecek. Taraflar bu yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ ve Avrupa Komisyonu İklim Değişikliği ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias CAÑETE’nin katılımlarıyla bir araya gelecek.

AB TRANSİT ÜLKELERLE YAKINLAŞACAK

Deklarasyonda, Türkiye ile AB arasındaki Enerji Diyalogu'nun 2012 yılında kurulan çalışma grupları seviyesinde düzenli bilgi alışverişleriyle desteklenmesi gerektiği ifadesi de yer aldı.

Türkiye ile AB arasındaki Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogunun başlatılması, Avrupa Komisyonu’nun 25 Şubat 2015 tarihinde kabul ettiği Enerji Birliği Çerçeve Stratejisi’nde yer alan, (önemi gittikçe artan enerji üreticisi ve transit ülkelerle stratejik enerji ortaklıkları kurma) hedefine bağlılığının açık bir yansıması olarak da nitelendi.

TANAP'A AÇIK DESTEK

Deklarasyonda, orz güvenliğinin artırılması amacıyla Türkiye ve AB'nin, Güney Gaz Koridorunun geliştirilmesinin desteklenmesi konusunda hemfikir olduklarının altı çisilirken, "Bu kapsamda AB ve Türkiye, her iki tarafın arz güvenliğinin sağlanmasında ve Güney Gaz Koridoru hayata geçirilmesinde hayati önem taşıyan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesinin gerçekleştirilmesi konusunda işbirliğine devam edeceklerdir. Bu çerçevede, Türkiye’nin bölgesel bir doğalgaz merkezi olması AB – Türkiye Stratejik Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogu kapsamına alınmış olup karşılıklı menfaat içermektedir" denildi.

MÜZAKERE SÜRECİNE DE KATKI

Küresel ve bölgesel düzeyde enerji işbirliği hakkında düzenli bilgi alışverişinin hem Türkiye hem de AB için faydalı olacağına işaret edilen deklarasyon şu ifadelerle tamamlandı:

"Türkiye ve AB, Türkiye – AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogunun müzakere sürecine bir alternatif oluşturmadığını, sürece katkıda bulunacağını ve destek vereceğini vurgulamaktadırlar." 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler