1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa elektrik üretiminde emisyonu yüzde 12 azalttı

Avrupa elektrik üretiminde emisyonu yüzde 12 azalttı

2019’da yenilenebilir kaynakların elektrik üretimini %35’e yükselten AB, elektrik üretimi kaynaklı CO2 emisyonlarını %12 azalttı.

Avrupa elektrik üretiminde emisyonu yüzde 12 azalttı

Enerji Günlüğü - 2019’da yenilenebilir kaynakların elektrik üretimini %35’e yükselten AB, elektrik üretimi kaynaklı CO2 emisyonlarını %12 azalttı.

Agora Energiewende ve Sandbag tarafından ortak hazırlanan “Avrupa’nın Enerji Sektörü 2019” raporuna göre, Avrupa Birliği’nin elektrik üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları, 1990 yılından bu yana en keskin düşüşü 2019'da yaşadı. Geçen yıl Avrupa Birliği (AB) genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı %35'e yükselerek yeni bir rekor kırdı. Buna karşılık taş kömürü ve linyit yakıtlı termik santrallerden elde edilen üretim ise %24 azaldı. Böylece, Avrupa Birliği’nin (AB) elektrik üretimi kaynaklı CO2 emisyonları, 2019 yılında bir önceki yıla göre %12 yani 120 milyon ton düşüş gösterdi. 

Emisyon düşüşünün sebebi olarak gösterilen kömür üretimindeki azalmanın temelinde CO2 emisyonu fiyatının ton başına yaklaşık 25 Avroya çıkması yatıyor. Bu fiyat artışı, kömürden elde edilen ve emisyon yoğunluğu yüksek olan elektriği; doğal gaz, nükleer enerji ve yenilenebilir enerjiden elde edilen elektrikten daha pahalı hale getiriyor.

RÜZGAR VE GÜNEŞE YATIRIM YAPANLARIN ELEKTRİK FATURASI DÜŞTÜ

AB’de rüzgâr ve güneş santralleri 2019 yılında ilk kez kömürlü termik santrallerden daha fazla elektrik üretti. Bu durum elektrik faturalarına da olumlu yansıdı. Elektrik piyasa fiyatlarındaki en büyük düşüşü rüzgar ve güneş yatırımları konusunda en iddialı olan ülkeler yaşadı.

Önceki ve Sonraki Haberler