1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa EV pazarı yüzde 42 büyüdü

Avrupa EV pazarı yüzde 42 büyüdü

Enerji Günlüğü - Avrupa elektrikli araç pazarı 2018'in ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 42 büyüdü. Avrupa sokaklarında elektrikli...

Avrupa EV pazarı yüzde 42 büyüdü

Enerji Günlüğü - Avrupa elektrikli araç pazarı 2018'in ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 42 büyüdü. Avrupa sokaklarında elektrikli araç sayısı bir milyonu geçti.

Veri ve analitik firması EV-Volumes'a göre, Avrupa elektrikli araç pazarı 2018'in ilk yarısında hızlı bir şekilde gelişti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 büyüyen pazarda mevcut durumda bir milyondan fazla elektrikli araç bulunuyor. 

Böylelikle, Avrupa’nın bu alanda 1 milyonluk sınırı geride bırakan ikinci bölge olduğu görüldü. Çin’de ise sadece geçtiğimiz yıl 1 milyon elektrikli araç satışına rastlanırken, Çin’in zirveyi kimseye kaptırmadığı gözlendi. ABD’de bu alanda büyük bir pazara sahip olurken, 900 binlik elektrikli araç satışının gerçekleştiği kaydedildi. Avrupa’da 2018’in ilk yarısında 195 bin elektrikli araç satışı gerçekleşti.

NORVEÇ ZİRVEDE

Norveç, 36,500 adet yeni elektrikli araç kaydı ile Avrupa ülkelerinde lider konumunda bulunurken, Almanya potansiyel alıcıların en fazla olduğu ülke. Almanya da bu yılın sonuna kadar toplam 88,500 yeni elektrikli aracın satılması bekleniyor. Bu gerçekleştiği taktirde Almanya Norveç’i geçecek. 

2017 yılının aynı dönemindeki satışlarla kıyaslandığında, Danimarka'nın prizli hibrid EV pazarı % 1,27 oranında artarken, akü EV'leri pazarı % 134 arttı.

Bu dönemde sadece birkaç pazarda küçük gerileme yaşandı. Bunlardan biri olan İzlanda’da % 14'lük bir düşüş görüldü.

TÜRKİYE’DE İLK YARIDA 2 BİN 263 EV SATILDI

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçları Platformu (TEHAD) verilerinden alınan bilgilere göre ise Türkiye’de 2018 yılının ilk 6 aylık döneminde gerçekleştirilen elektrikli ve hibrid otomobil satış adedi 2 bin 263 olarak görüldü. Böylelikle 2017 yılının aynı dönemine oranla yüzde 61,5 artış gerçekleştiği gözlendi. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler