1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Avrupa otoyol üstü GES’ler için hazırlanıyor

Avrupa otoyol üstü GES’ler için hazırlanıyor

Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki teknoloji geliştirme merkezleri, otoyolların üzerini güneş enerji sistemiyle donatma projesi üzerinde çalışıyor.

Avrupa otoyol üstü GES’ler için hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki teknoloji geliştirme merkezleri, otoyolların üzerini güneş enerji sistemiyle donatma projesi üzerinde çalışıyor.

Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji tüketimi içindeki payı henüz istenen hızda olmasa da giderek artıyor. Yenilenebilir kaynakların kullanım alanı hem coğrafi hem de sektörel açıdan giderek büyüyor. Bu yeni genel trend için hükümetler ve parlamentolar gibi karar alıcılar ile şirketlerin ve üniversitelerin yanı sıra ar-ge ve teknoloji merkezleri de seferber olmuş durumda.

Avrupa’daki üç teknoloji lideri de geleceğin en çok tercih edilecek yenilenebilir kaynakları arasında gösterilen güneş enerjisinden daha fazla yararlanılmasını sağlayacak çözümler geliştirmek üzere işbirliği yapıyor. Temiz Teknolojiler Haber Portalı'nda yer alan bilgilere göre Avusturya Teknoloji Enstitüsü (Austrian Institute of Technology), Almanya’daki Fraunhofer ISE (Fraunhofer ISE in Germany) ve İsviçre’deki Forster Industrietechnik (Forster Industrietechnik in Switzerland), Avrupa kıtasındaki geniş ve otoyol şebekeleri için elektrik üretimi amaçlı bir güneş kanopi sistemi üzerinde çalışıyorlar. Henüz konsept aşamasındaki PV-SÜD projesi önümüzdeki dönemde gerçek bir karayoluna pilot olarak uygulanacak.

MEVCUT GES’LERDEN FARKLI TASARIM ŞART

Uzmanlar, otoyol üstü GES altyapısının, mevcut çatı tipi güneş panellerinden daha farklı şekilde tasarlanması gerektiğinde hemfikir. Herhangi bir kaza halinde kazaya karışan araçlar ile otoyolun yanı sıra güneş sisteminin de bundan zarar görebileceği, bu nedenle sistemin darbe durumunda özellikle sağlam veya esnek olacak şekilde geliştirilmesi gerekeceği vurgulanıyor. Kurulacak otoyol üstü GES’lerin karayolu ağının ihtiyaçlarıyla uyumlu bir şekilde rüzgarın yanı sıra yağmur ve kâr etkilerini de yönetebilecek şekilde tasarlanmasına da ihtiyaç duyulacağının altı çiziliyor.

OTOYOL ÜSTÜ GES’LERİN AVANTAJLARI DA VAR

Otoyol üstüne kurulacak GES’lerin özel tasarıma ihtiyaç gösterse de, bazı doğal faydaları da olacağına dikkat çekiliyor. Bunlardan birincisi, GES kurmak için yeni ve özel bir alan arama zahmetine girmek zorunda kalınmaması. Ayrıca otoyol yüzeylerinin iklim şartlarının olumsuz etkilerinden korunması da bir başka avantaj olarak kabul ediliyor. Özellikle otoyol üstü GES’lerin, asfalt ya da betonun yıpranmasını önleyerek yolun kullanım ömrünü uzatacağına vurgu yapılıyor. Ayrıca, otoyollar üzerine kurulacak elektrik üretimi amaçlı çatıların trafik kaynaklı gürültü kirliliğini azaltması da cabası.

GES’Lİ OTOYOL PROJESİNİ KİM DESTEKLİYOR

Otoyollar üzerine kurulacak GES’ler yoluyla güneş enerjisinin kullanım alanını ve miktarını arttırmayı hedefleyen PV-SÜD projesi, Avrupa’daki pek çok kurum ve kuruluş tarafından destekleniyor. Projeye halen destek sağlayan kuruluşlar şöyle:

- Almanya’nın Federal İklim Eylemi, Çevre, Enerji, Hareketlilik, Yenilik ve Teknoloji Bakanlığı (Germany’s Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology - BMK)

- Avusturya Araştırma Teşvik Ajansı (the Austrian Agency for the Promotion of Research - FFG)

- Alman Federal Ulaştırma Bakanlığı (the German Federal Ministry of Transport)

- İsviçre Federal Yollar Ofisi (Switzerland’s Federal Roads Office)

Önceki ve Sonraki Haberler