1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Avrupa`nın en büyük rüzgar enerji santrali yolda

Avrupa`nın en büyük rüzgar enerji santrali yolda

Enerji Günlüğü -Norveç'in Trondelag bölgesinde kıyı şeridinde 1 GW'lık Enerji Avrupa'nın en büyük rüzgar enerji santrali kurulacak.Norveç enerji şirketi...

Avrupa`nın en büyük rüzgar enerji santrali yolda

Enerji Günlüğü -Norveç'in Trondelag bölgesinde kıyı şeridinde 1 GW'lık Enerji Avrupa'nın en büyük rüzgar enerji santrali kurulacak.

Norveç enerji şirketi Statkraft, TrønderEnergi, Nordic Wind Power ve dört yabancı yatırımcı ile birlikte Norveç'in Trondelag bölgesinde kıyı şeridinde toplam kurulu gücü 1000 MW olacak olan altı rüzgar santrali kurulumu yapacaklarını açıkladı.

Açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl askıya alınan projeye devam etme kararı alındı. Proje maliyeti 1.6 milyar Euro olan rüzgar enerji santralinin inşasına Nisan ayında başlanıp, tüm projenin 2020 yılında tamamlanacak.

Rüzgar enerji santralinin 2020 yılında tamamlanması ile birlikte yılda 3.4 terewatsaat (TWh) yenilenebilir enerji üretilecek, bu da yaklaşık 170 bin konutun yıllık aydınlanma ve ısıtma gereksinimini karşılayacak.

DAHA VERİMLİ TÜRBİNLER KULLANILACAK

Statkraft Genel Müdürü Christian Rynning-Tonnesen projenin Norveç'in rüzgar enerjisi yatırımlarında dönüm noktası olduğunu belirterek ‘‘Bu çapta bir proje şimdiye kadar Norveç'te görülmüş değil. Statkraft ve Tronder Enerji ile birlikte İsviçreli bir konsorsiyum ve dört yabancı yatırımcı projeye dahil. Projenin tamamlanmasının ardından süreç içinde Norveç'in ihtiyacından fazla enerji üreteceğiz. Ancak bu bütün Avrupa'da çevre dostu enerji üretiminin yeniden yapılandırılması ile atılacak bir adım. Yüzyılın ortalarına doğru daha verimli türbinlerin bugün kullandığımız türbinlerin yerini alacağını düşünüyorum'' dedi.

TÜRBİNLER VESTAS'TAN

Proje için Danimarkalı rüzgar türbin üreticisi Vestas ile anlaşıldı. Vestas 1GW'lık santrali için Fosen bölgesi için 600 MW'lık, Snillfjord ve Hitra bölgesi için de 400 MW rüzgar türbini sağlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler