1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Avusturya İngiltere`nin nükleer santral kurmasını istemiyor

Avusturya İngiltere`nin nükleer santral kurmasını istemiyor

Enerji Günlüğü - İngiltere, “Hinkley Point C Nükleer Santrali”ni yargıya taşıyacağını açıklayan Avusturya'ya misilleme yapma olanaklarını araştırıyor.Avusturya...

Avusturya İngiltere`nin nükleer santral kurmasını istemiyor

Enerji Günlüğü - İngiltere, “Hinkley Point C Nükleer Santrali”ni yargıya taşıyacağını açıklayan Avusturya'ya misilleme yapma olanaklarını araştırıyor.

Avusturya ve İngiltere gazetelerinde yer alan haberlere göre, Avusturya’nın, İngiltere’nin nükleer santral inşasına izin veren Avrupa Komisyonu’nun kararını Avrupa Adalet Divanına taşıyacağını açıklamasının ardından, Londra da Viyana aleyhine dava açma imkanlarını araştırıyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ekim 2014’te İngiltere’nin Hinkley Point C Nükleer Santrali’ni inşa etmesine onay vermiş, Kasım 2014’te nükleer santral için 17,6 milyar sterlin sübvansiyon verilmesini kararlaştırmıştı. Söz konusu nükleer santralin, 2023’ten itibaren İngiltere’nin elektirik üretiminin yüzde 7’sini karşılaması öngörülüyor.

Nükleer santrali olmayan ve nükleer enerjiye karşı çıkan Avusturya ise Avrupa Komisyonu’nun kararını, iptal ettirmek için Avrupa Adalet Divanına taşıyacağını açıklamıştı. Nükleer santralin çevresel ve ekonomik nedenlerle açıklanamayacağını ve diğer ülkeler için “olumsuz örnek” oluşturacağını öne süren Avusturya, İngiltere’nin devlet desteği sağlayacağı nükleer santral projesine, Avrupa’da enerji piyasasında haksız rekabet doğuracağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Avusturya ile bazı AB üyesi ülkeler de İngiltere’nin nükleer santral yapma planından endişe duyduklarını açıklamıştı. İngiltere’nin yanı sıra AB içerisinde Fransa, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya, AB’nin nükleer santralleri desteklemesine olumlu yaklaşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler