1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azdavay`da kömür kökenli doğalgaz sondajı yapılacak

Azdavay`da kömür kökenli doğalgaz sondajı yapılacak

Enerji Günlüğü - Kastamonu'nun Azdavay ilçesindeki üç taşkömürü havzasında Eylül ayından itibaren "kömür kökenli doğalgaz sondajı" çalışmaları...

Azdavay`da kömür kökenli doğalgaz sondajı yapılacak

Enerji Günlüğü - Kastamonu'nun Azdavay ilçesindeki üç taşkömürü havzasında Eylül ayından itibaren "kömür kökenli doğalgaz sondajı" çalışmaları yapılacak.

Azdavay Kaymakamı Osman Doğramacı, Proje için yapılan bilgilendirme toplantısında ihaleyi kazanan Delta Uluslararası Petrol İnşaat Ticaret Limited Şirketi tarafından 9 Eylül'de kömür kökenli doğalgaz üretimine yönelik sondaj çalışmaları başlatılacağını bildirdi.

KÖMÜRÜN GAZINDAN DOĞALGAZ ELDE EDİLECEK

Firma yetkililerinin, 6 ay önce ilçeye gelerek doğalgaz araştırması yaptığını belirten Doğramacı, Azdavay'ı, Kastamonu'da ekoturizmin merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kömürün gazından doğalgaz elde edilecek projenin Türkiye'de ilklerden biri olduğuna işaret eden Doğramacı, Azdavay'da ciddi kömür rezervi bulunduğunu kaydetti. 

ÜÇ TANE ARAŞTIRMA KUYUSU AÇILACAK

Sondaj ihalesini kazanan Delta Uluslararası Petrol İnşaat Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Gültekin Çınar ise havzada kömür rezervleriyle ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) çok büyük bir imtiyaz bölgesi bulunduğunu ifade etti.

Başka taşkömürü sahalarının da keşfedilebileceğini söyleyen Çınar, Azdavay'da, Söğütözü, Maksut ve Topalak Çayırı kömür sahalarında üç tane araştırma kuyusu açılacağını bildirdi.

SONUÇ ALINIRSA ÜRETİM KAZILARI 2014'DE

Bu kuyulardan karotlar alınacağını ve bu karotlar üzerinde ABD'den gelecek bir ekip tarafından laboratuvar çalışmaları yapılacağını anlatan Çınar, “3 araştırma kuyusundan beklediğimiz neticeleri alırsak 2014 yılından itibaren bu sefer üretime yönelik kuyular kazılacak.” dedi.

Çınar, “Umudumuz, beklentimiz ve çalışmalarımız; Azdavay bölgesindeki kömür havzasında bu gazın üretilmesi ve Türk ekonomisine kazandırılması. Proje başarıya ulaşırsa kuşkusuz bölgede önemli istihdam sağlanacak." diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler