1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azerbaycan enerji şeffaflığında geri adım attı

Azerbaycan enerji şeffaflığında geri adım attı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan, petrol, gaz ve madencilik alanlarında çalışmalar yürüten uluslararası şeffaflık izleme kuruluşu EITI üyeliğini sonlandırdı....

Azerbaycan enerji şeffaflığında geri adım attı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan, petrol, gaz ve madencilik alanlarında çalışmalar yürüten uluslararası şeffaflık izleme kuruluşu EITI üyeliğini sonlandırdı. Bu durumun Güney Gaz Koridoru Boru Hattı projesine finans bulma konusunda Azerbaycan'ı zorlayabileceği kaydediliyor.

Uluslararası şeffaflık izleme kuruluşu Ekstraktif Endüstrisi Şeffaflık İnisiyatifi (EITI), Azerbaycan hükümetinin üyelikten çekilme kararını kendilerine bildirdiğini duyurdu. EITI Yönetimi, 2016 Ekim ayında Azerbaycan'ın standartlarını yerine getirme konusunda ciddi bir ilerleme kaydettiğini ancak sivil toplum alanında aynı başarıyı kaydedemediği değerlendirmesinde bulunmuştu. 

EITI Başkanı Fredrik Reinfeldt, Azerbaycan'ın yeniden üyeliğe geri dönmesini ve şeffaflık çalışmalarına başarıyla devam etmesini bekledikleri açıklamasını yaptı. 

AZERBAYCAN FİNANS BULMAKTA ZORLANACAK

EITI'nin gönüllü bir kuruluş olması ve kararlarının bağlayıcı olmamasına rağmen, Azerbaycan'ın petrol, gaz ve madencilik alanındaki şeffaflık konusunda attığı bu adımın Hazar Denizi'ndeki gaz sahalarından Avrupa'ya gaz aktaracak olan 46 milyar dolar değerindeki Güney Gaz Koridoru Boru Hattı projesine finansman bulmasını zorlaştıracağı kaydediliyor. Azerbaycan ise böyle bir bağın kurulamayacağını savunuyor.

İngiltere’nin Uluslararası Kalkınma Bölümü merkezli Uluslararası Sekreteryası tarafından desteklenen ve Dünya Bankası ve IMF ile yakından çalışan Ekstraktif Endüstrisi Şeffaflık İnisiyatifi (EITI), 2003 yılında kuruldu ve içinde Güney Gaz Koridoru ortaklarından BP'nin de bulunduğu 100'den fazla kurum ve şirketi  barındırıyor. EITI,  kaynak zengini ülkelerde petrol, gaz ve madencilik şirketlerinin ticari faaliyetlerini, devlet hakkı kapsamındaki gelirlerin takibini ve ayrıca şeffaflık temelinde geliştirilen yönetişim mekanizmasını takip ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler