1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azeri gazı Bulgaristan’a ulaşacak

Azeri gazı Bulgaristan’a ulaşacak

Enerji Günlüğü - Trans-Adriyatik Boru Hattı AG (TAP) ve Yunanistan ile Bulgaristan'ı birbirine bağlaması planlanan boru hattından sorumlu olan Yunanistan-Bulgaristan...

Azeri gazı Bulgaristan’a ulaşacak

Enerji Günlüğü - Trans-Adriyatik Boru Hattı AG (TAP) ve Yunanistan ile Bulgaristan'ı birbirine bağlaması planlanan boru hattından sorumlu olan Yunanistan-Bulgaristan Enterkonektörü (ICGB), işbirliği mutabakat zaptı imzaladılar.

TAP'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Trans-Adriyatik Boru Hattı AG (TAP) ve Yunanistan ile Bulgaristan'ı birbirine bağlaması planlanan boru hattından sorumlu olan Yunanistan-Bulgaristan Enterkonektörü (ICGB), işbirliği mutabakat zaptı imzaladılar.Anlaşma ile Azeri gazının, doğalgazda neredeyse yüzde 100 oranında Rusya'ya bağımlı olan Bulgaristan'a ulaşmasının önünü açtı.

TAP’ın basın açıklamasına göre anlaşma bölgede stratejik altyapıyı geliştirmek için teknik işbirliği yaratmayı hedefliyor. İki şirket, Gümülcine civarında bir bağlantı noktasını hayata geçirmek için birlikte çalışma kararı aldı. Bu sayede doğalgaz, Bulgaristan şebekesine de ve Güneydoğu Avrupa bölgesinin geri kalanına da iletilebilecek.

TAP Ticari Direktörü Lutz Landwehr, bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını ve Hazar Denizi'nden Bulgaristan'a doğalgaz getirme fırsatı olarak gördüklerini, bu sayede ülke ve daha geniş anlamda Güney Doğu Avrupa bölgesinde tedarikçilerin çeşitlenerek enerji arzı güvenliğinin sağlamlaştırılacağını söyledi.

Mutabakat zaptının imzalanmasının ardından TAP ve ICGB, projenin teknik gereksinimlerini belirlemek için işbirliği yürütecek.

Azeri gazını Türkiye sınırından itibaren Avrupa'ya taşıyacak olan TAP projesi için 2014'te ihaleye çıkılması, 2015'te de inşaatın başlaması planlanıyor.

Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın aktardığına göre ICBG çerçevesinde 140km'si Bulgaristan, 28.5 km'si de Yunanistan'dan geçecek toplam 168.5km'lik bir çift yönlü doğalgaz boru hattı inşa edilecek. Hat, Gümülcine bölgesinde Yunanistan şebekesine, Eski Zağra bölgesinde ise Bulgaristan şebekesine bağlanacak. 700mm çapındaki boru hattının yılda 3 ile 5 milyar metreküp doğalgaz kapasitesine sahip olması bekleniyor.

TAP konsorsiyumu, projelerinin Nabucco projesinin seçilmemesiyle hayal kırıklığına uğrayan Bulgaristan'ın doğalgaz tedarikçilerinin çeşitlenmesine yardımcı olacağı teminatı vermişti.

TAP ortakları: SOCAR (20%), BP (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9.0%) and Axpo (5.0%).

Önceki ve Sonraki Haberler