1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azeri gazı doğrudan Avrupalı tüketiciye

Azeri gazı doğrudan Avrupalı tüketiciye

Enerji Günlüğü - BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birrell, Güney Gaz Koridoru'nun, Azerbaycan doğalgazını Avrupalı tüketiciye doğrudan...

Azeri gazı doğrudan Avrupalı tüketiciye

Enerji Günlüğü - BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birrell, Güney Gaz Koridoru'nun, Azerbaycan doğalgazını Avrupalı tüketiciye doğrudan ulaştıracağını söyledi.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP Türkiye işbirliğinde "III. TEPAV – BP Enerji Forumu" Ankara'da TEPAV binasında yapıldı.

Küresel enerji konuları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve bu alandaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamak amacıyla düzenlenen konferansın üçüncüsüne enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin yetkilileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Türkiye'deki yerleşik diplomatik misyonlar ve ilgili kamu kurumlarından temsilciler katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, konferans kapsamında "Güney Gaz Koridoru" hakkındaki değerlendirmelerini katılımcılarla paylaşırken, BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birrell ve TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran birer konuşma yaptılar.

BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birrell yaptığı konuşmada, 17 Aralık 2013 tarihinde Türkiye'nin de içinde bulunduğu Şah Deniz Konsorsiyumu tarafından Azerbaycan karasularında yeralan Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz doğal gaz sahasının ikinci safhasının geliştirilmesine ilişkin nihai yatırım kararının alındığını hatırlattı.

Birrell, "Şah Deniz doğal gaz sahasının geliştirilmesi, Azerbaycan ve Gürcistan'dan geçen Güney Kafkasya Boru Hattı'nın genişletilmesi, Trans Anadolu Boru Hattı'nın (TANAP) ve Yunanistan, Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaşacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) inşası, yeni Güney Gaz Koridoru'nu oluşturmaktadır. Şah Deniz ikinci safhasında üretilecek 16 milyar metreküplük doğal gazın 3500 km uzunluğunda bir boru hattı ile Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya'ya ulaştırılması öngörülmektedir. İlk doğal gazın Türkiye ve Gürcistan'a 2018 yılında, Avrupa'ya ise 2019 yılında iletilmesi planlanmaktadır" dedi.

Birrell, yaklaşık 45 milyar ABD doları ölçeğinde bir yatırımı temsil eden Güney Gaz Koridoru Boru Hattı ile ilgili sözlerine şöyle devam etti:

"Bu hat, yalnızca enerji haritasını değiştirmekle kalmayıp ilk defa Azerbaycan doğal gazının doğrudan Avrupalı tüketicilere ulaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca, Türkiye'nin enerji terminali olma yönündeki kilometre taşlarından birisini teşkil eden Güney Gaz Koridoru, 6 milyar metreküplük ilave doğal gaz tedariki ile Türkiye'nin enerji güvenliğine önemli katkı sağlayacaktır."

Önceki ve Sonraki Haberler