1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Azeri öğrenciler yağmur suyundan elektrik ürettiler

Azeri öğrenciler yağmur suyundan elektrik ürettiler

Enerji Günlüğü - Azerbaycan'da dokuzuncu sınıf öğrencileri yağmur suyundan enerji üretecek bir cihaz geliştirdiler. Azerbaycan’da 9. Sınıf...

Azeri öğrenciler yağmur suyundan elektrik ürettiler

Enerji Günlüğü - Azerbaycan'da dokuzuncu sınıf öğrencileri yağmur suyundan enerji üretecek bir cihaz geliştirdiler. 

Azerbaycan’da 9. Sınıf öğrencileri Reyhan Cemalova ve Zehra Gasimzade yağmur suyundan enerji üretecek ‘Rainergy’ adını verdikleri bir cihaz geliştirdiler.

Cemalova’nın babasının ‘Rüzgardan elektrik üretiliyorsa yağmur suyundan neden üretilmesin?” sözleri üzerine aylar süren bir çalışmanın içine giren 15 yaşındaki Azeri öğrenciler, Fizik öğretmenlerinin önderliğinde rainergy cihazını geliştirdiler. Cemolava cihazın daha çok çok yağış alan ve elektrik sıkıntısı çeken Hindistan, Malezya, Filipinler ve Endonezya gibi ülkelerde kullanılabileceğini kaydediyor. Cemalova ayrıca cihazı önümüzdeki süreçte büyük ölçekte geliştireceklerini de ifade ediyor.

9 metre yüksekliğindeki cihaz, bir yağmur suyu toplayıcısı, bir su deposu, bir elektrik jeneratörü ve bir batarya olmak üzere  dört ana parçadan oluşuyor. Kolektör, depoyu yağmur suyu ile dolduruyor ve daha sonra su enerji üretmek için jeneratörün içinden yüksek hızda akıyor. Üretilen enerji bir bataryada depolanıyor ve ihtiyaç sahiplerine ek bir elektrik kaynağı sağlayarak yerel elektrik şebekesi üzerindeki baskıyı azaltıyor. Cihaz elektriği depoladığından yağmur yapmadığı zamanlarda da cihaz kullanılabiliyor. 

AZERBAYCAN PROJEYİ DESTEKLEDİ

Azerbaycan hükümeti, projenin 20 bin dolar olan başlangıç ​​maliyetlerini karşıladı. Sloganı "Bir kerede bir ev aydınlat" olan Rainergy, Hindistanlı yatırımcılar da dahil olmak üzere diğer yatırımcıların ilgisini çekiyor. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler