1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. BAE`de rüzgar ve güneş fosil yakıtlardan ucuz

BAE`de rüzgar ve güneş fosil yakıtlardan ucuz

Enerji Günlüğü -Birleşik Arap Emirlikleri'nde güneş ve rüzgar enerjisi petrol ve doğalgazdan daha ucuz.Daha bir yıl öncesine kadar Amerika ve Kanada'dan...

BAE`de rüzgar ve güneş fosil yakıtlardan ucuz

Enerji Günlüğü -Birleşik Arap Emirlikleri'nde güneş ve rüzgar enerjisi petrol ve doğalgazdan daha ucuz.

Daha bir yıl öncesine kadar Amerika ve Kanada'dan LNG ithal etmek istediğini ifade eden Birleşik Arap Emirlilkleri enerji piyasaları güneş ve rüzgar enerjisi ile bambaşka bir sayfa açıyor. Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü verilerine göre, doğalgaz ihtiyacı ikiye katlanan ülkenin en büyük çözüm kaynağı yenilenebilir enerji.

Enstitü'nün yayınladığı 'Yenilenebilir Enerji Görünümleri: Birleşik Arap Emirlikleri' isimli raporda ilk defa fiyat karşılaştırmaları yapılarak kamuoyunun bilgisine sunuldu. Buna göre, doğalgaz fiyatları yükselirken, güneş ve rüzgar enerjisinde son teknolojik gelişmelerle maliyetler düşmeye devam ediyor.

GÜNEŞ MALİYETLERİNİN DÜŞÜŞÜ ANA ETKEN

Yenilenebilir enerjinin öne çıkmasında en önemli etken ise güneş enerjisi maliyetlerindeki düşüş. Güneş enerjisi maliyetleri 2008 yılından bu yana yaklaşık % 80 oranında düşerken, doğalgaz fiyatları 2010 yılında 2.5/MMBtu doladan bugün ülke içi üretimde 6-8/MMBtu dolara, ithalatta da 10-18/MMBtu dolara yükseldi.

Rapora göre, enerji depolaması olmasa bile güniçi güneş elektriği üretimi ülkede yatırımcıların kar etmeleri için yeterli. Şu anda ülkenin güneş enerjisi kapasitesi 40 MW ve 2030 yılına kadar bunu 17.500 MW'a ulaştırmayı hedefliyor.

Ülkede mevcut durumda yenilenebilir enerjinin payı % 10. 2030 yılına kadar bunu % 25'e çıkarmak hedefleniyor. Bu hedefe ulaşıldığı takdirde ülkenin kazancı 1.9 milyar dolar olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler