1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bakan Dönmez: Türkiye’nin maden röntgeni çekiliyor

Bakan Dönmez: Türkiye’nin maden röntgeni çekiliyor

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin maden varlığını tespit etmeye yönelik çalışmalarda planlanan takvimin...

Bakan Dönmez: Türkiye’nin maden röntgeni çekiliyor

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin maden varlığını tespit etmeye yönelik çalışmalarda planlanan takvimin önünde olduklarını bildirdi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin maden varlığını havadan jeofizik gözlem yöntemiyle tespit etmeyi amaçlayan Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi’nde, ilk 100 gün içinde 570 bin km2’lik alanın tarandığını bildirdi. 

Bakan Dönmez, Ankara’da düzenlenen Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi’nin tanıtım organizasyonunda, planlanan çalışmaların 820 bin km2’lik kapsamı olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu, “Maden rezervlerimizin yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek nokta atışlarla maden arama ve sondaj çalışmaları yapacağız. Şu ana kadar proje kapsamında ilk öngörü haritalarının oluşturulması amacıyla planladığımız 820 bin kilometrekarelik alanın yaklaşık 570 bin kilometrekarelik kısmını taradık. 100 günlük eylem planında hedefimiz 500 bin kilometrekarenin taranmasıydı. Bu projeyle Türkiye’nin maden kaynaklarının adeta röntgeni çekiliyor”. 

Konvansiyonel yöntemlerle 250 yılda taranabilecek alanı, havadan iki uçakla bir yıl içinde taramaya imkân veren havadan jeofizik tarama yönteminin, yılsonuna kadar 700 bin km2’lik alanın taranmasını sağlayacağını belirten Bakan Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı, “Karalarda yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, MTA bu yıl bir milyon 200 bin metre sondaj gerçekleştirdi. Yılsonu hedefimiz 1 milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek. Bu sondaj büyüklüğü olarak bir rekordur. Enerjide bağımsızlığın ülkemizin geleceği için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bütün çalışmalarımızı bu bilinç ve sorumlulukla yürütüyoruz”. 

Önceki ve Sonraki Haberler