1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bakan Yıldız, akaryakıt fiyatlarını değerlendirdi

Bakan Yıldız, akaryakıt fiyatlarını değerlendirdi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz piyasasında özellikle benzin üretimindeki artışın, arz ve talep dengesini motorinden...

Bakan Yıldız, akaryakıt fiyatlarını değerlendirdi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz piyasasında özellikle benzin üretimindeki artışın, arz ve talep dengesini motorinden daha fazla etkilediği belirtti.

Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarına ilişkin şirketlere EPDK'nın yaptığı uyarı hakkında soruları yanıtladı. Bakan Yıldız, "Bu konuda acaba bir dinlememe mi söz konusu?" sorusu üzerine şunları söyledi; 

"Şu anda herhangi bir dinlememe söz konusu değil. Biliyorsunuz bu bir zincir. Zincir ham petrolden başlıyor, rafine edilmesine, oradan dağıtım şirketlerine, oradan da bayilere ulaştırılmasına kadar bir zincir. Buna Maliye Bakanlığı’nın vergilerini de katarsak, 5 temel unsurdan oluşuyor. Biz, o dağıtımdan sonraki zincir üzerinde 2-3 kuruşluk hesaplar yaparken, birden bire ham petrolün fiyatları biliyorsunuz yüzde 10'lar civarında arttı. Yani 3 kuruşun hesabını yaparken, 13 kuruşluk bir artış meydana geldi. Bununla alakalı her zaman gözlemlemelerimiz devam ediyor. Bir aksaklık olursa, bu şekliyle uyarmamız ve müdahalemiz devam ediyor ancak Akdeniz piyasasında özellikle benzin üretimindeki artış, arz ve talep dengesini motorinden daha fazla etkiledi, bunu da söylemem lazım. Avrupa Birliği üyesi, Akdeniz'e komşu olan 4 ülkenin, Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya'yla beraber, burada oluşacak fiyatları değerlendirdiğimiz bir ortam olduğunu görüyoruz.

Bu manada, ham petrol fiyatlarının düşmesini beklediğimizi ve özellikle döviz fiyatlarının, Sayın Merkez Bankası Başkanı'nın söylediği rakamları bulmasıyla beraber, petrol ürünleriyle alakalı piyasanın da daha da normalleşeceğine inandığımı bir kez daha belirtmek istiyorum."

Önceki ve Sonraki Haberler