1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bakan Yıldız, “Elektrik maliyetleri ay sonuna kadar incelenecek”

Bakan Yıldız, “Elektrik maliyetleri ay sonuna kadar incelenecek”

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, FED kararları ve doğalgaz ile elektrik maliyetleri konularında basın mensuplarının sorularını...

Bakan Yıldız, “Elektrik maliyetleri ay sonuna kadar incelenecek”

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, FED kararları ve doğalgaz ile elektrik maliyetleri konularında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, elektrik tarifelerine ilişkin bir soru üzerine, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Ay sonuna kadar bütün maliyetlerimizi inceleyeceğiz, ondan sonra bunları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

“HAM PETROL VARİL FİYATINDA BEKLEDİĞİMİZ DÜŞÜŞ OLUŞMADI”

FED kararlarının değerlendiren Bakan Yıldız, 2 aydır enerji kalemleriyle ilgili maliyetlerde ciddi yükler oluştuğunu belirterek şunları söyledi;

"FED bu kararıyla beraber aslında demoklesin kılıcı gibi uluslararası sermayenin bulunduğu ülkeleri tehdit etmeye devam edecektir. Bunu geçici bir durum olarak görüyorum. Bizlerin mutlaka kendi tasarruf haklarını oluşturabiliyor olması lazım bir yandan. Döviz fiyatlarının düşüyor olması enerjinin şu ana kadar omuzladığımız maliyetler açısından önemli bir gelişmedir diye düşünüyorum ve Sayın Merkez Bankası Başkanımızın bahsettiği 1,92'lik kurların bir an önce oluşması lazım. Enerji sektörünün kuru 1,88 ile 1,92 dolar arasındadır. Maliyetlerimiz de genellikle bu düzeydedir. Bunun üzerinde gördüğünüz her rakam, şu anda 1,95 olarak gördüğünüz parite bizim maliyetlerle alakalı yüklendiğimiz, omuzladığımız bir rakamdır diye düşünmek lazım. 

Ham petrolün varil fiyatı 111 dolar civarında beklediğimiz düşüş henüz oluşmuş değil. Bölgemizdeki siyasi istikrarsızlığın getirdiği maliyetlerin de bir an önce kendi rakamlarına çekilmesinin lazım geldiğini, yani 102-103 dolarlara gelmesi gerektiğini belirtmek isterim. FED'in bu kararının kalıcı olabileceğini çok düşünmüyorum. O yüzden de Demoklesin kılıcının enerji sektörüyle ilgili maliyetlerde etkili olacağı kanaatindeyim. Biz bunları sönümlemeye ve maliyet unsurlarını gidermeye gayret edeceğiz."

DOĞALGAZ FİYATLARI İLE İLGİLİ KARAR AY SONUNDA AÇIKLANACAK

Doğalgaz fiyatları ile ilgili de soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, doğalgaz fiyatlarını değerlendirmek için henüz erken olduğunu ve hem parite hem de ham petrol fiyatlarıyla ilgili hızlı gelişmeler yaşandığını söyledi. Bakan Yıldız, “Biz bunların stabil hale geleceği zamanı gözlemliyoruz. Stabil hale gelmesi gerektiğini de söylüyoruz. 28-29'unda ayın son günlerinde bununla ilgili kararlarımızı açıklıyoruz" dedi.

DOĞALGAZ KONTRATLARI PARİTEDEN ETKİLENMİYOR

Türkiye'nin yaptığı doğalgaz kontratlarıyla bağlantılı bir indirimin söz konusu olup olamayacağına yönelik soruyu yanıtlayan Bakan Yıldız, "Yaptığımız uluslararası kontratların pariteden etkilenir bir yanı yok. O kontratlar kendi içlerinde açık pozisyon olmadan ve dolar üzerinden devam ediyor. Bizler Türkiye olarak, kamu bütçesi olarak açık pozisyonda kalan bir bütçeyiz. Yani dolarla alıp lirayla satan bir ülkeyiz. O yüzden her parite, dolar hareketi bizi yakından ilgilendirmektedir. Ama 1,95'lik kuru en azından geçen haftaya göre son derece olumlu buluyorum" dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler