1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Belçika kömüre veda etti

Belçika kömüre veda etti

Enerji Günlüğü – Belçika, Langerlo termik santralinin 30 Mart 2016’da son kömürü yakmasıyla birlikte kömürden enerji üretimine veda etti. Kömürü...

Belçika kömüre veda etti

Enerji Günlüğü – Belçika, Langerlo termik santralinin 30 Mart 2016’da son kömürü yakmasıyla birlikte kömürden enerji üretimine veda etti. 

Kömürü terkeden ülkelerin arasına Belçika da katıldı.  Langerlo termik santralinin 30 Mart 2016’da son kömürü yakmasıyla birlikte, 1990lı yıllardan beri birbiri ardına kömür santrallerin kapanıyor olması dolayısı ile ciddi düşüşte olan Belçika kömürden enerji üretimi son buldu.

Langerlo kömür santralini kapatmak, tek başına yıllık 2 milyon tonluk emisyon azaltmak anlamına geliyor, Bu rakam Belçika’nın toplam sera gazı emilsyonun yüzde 1’ine denk geliyor. Ayrıca, bu karar, NOX, SO2 ve ağır metaller gibi hava kirliğine neden olan gazlardan Belçika halkı korunmasını sağlayacak.

KÖMÜRÜN ALTIN ÇAĞI BİTTİ

Konuyla ilgili yorum yapan Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe)’tan Joanna Flisowska “Belçika’da kömürden elektrik üretiminin son bulması, fosil yakıtlardan kurtuluşun önemli bir adımı, Belçika’nın kömürü terk etmesi, kömür endüstrisinin altın çağının bittiğinin başka önemli bir kanıtı” dedi.

KÖMÜRE VEDA EDEN YEDİNCİ AB ÜLKESİ

Belçika, Güney Kıbrıs, Luksemburg, Malta ve Baltık Ülkeleri’nden sonra kömürsüz enerjiye geçen 7inci AB üyesi ülke olarak dikkat çekiyor. Ayrıca başka bir çok AB ülkesi de kömürsüz enerji yolunda ilerliyor.  2025 yılında tamamen kömürü terk edeceğini açıklayan İngiltere’de geçen hafta itibari ile kömür kapasitesinin üçte biri kapatıldı. Portekiz, 2020 yılında, Avusturya 2025 yılında, Finlandiya ise 2020li yıllarda kömürü terk etmeyi planlıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler