1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Belçikalı Fluxys`de TAP`a katıldı

Belçikalı Fluxys`de TAP`a katıldı

Enerji Günlüğü - Transadriyatik Boru Hattı Projesi'ne (TAP); BP, SOCAR ve Total'den sonra Belçikalı Fluxys'de katılıyor.Haziran ayının sonlarında...

Belçikalı Fluxys`de TAP`a katıldı

Enerji Günlüğü - Transadriyatik Boru Hattı Projesi'ne (TAP); BP, SOCAR ve Total'den sonra Belçikalı Fluxys'de katılıyor.

Haziran ayının sonlarında Şah Deniz Konsorsiyumu tarafından Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak boru hattı olarak seçilen Transadriyatik Boru Hattı Projesi (TAP)’ne katılımlar devam ediyor.

Merkezi İsviçre’nin Baar kasabasında bulunan TAP’tan yapılan duyuruda, Şah Deniz Konsorsiyumu’nu oluşturan BP, SOCAR ve Total’in katılımlarının olacağı duyuruldu. Bu firmaların yanı sıra Belçikalı Fluxys’ın de TAP’a katılma opsiyonunu kabul ettiği belirtildi.

Son durum nasıl?

Şah Deniz Konsorsiyumu’nun üye firmaları olan BP, SOCAR ve Total’in hisse oranları da yapılan açıklamada şöyle belirtildi: BP ve SOCAR yüzde 20’şer oran alacak ve Fransız Total ise kendi payına yüzde 10 almayı kabul etti. Bunun yanı sıra Avrupa’nın önemli gaz işletmecisi firmalarından Belçikalı Fluxys’in payına düşen hisse oranın yüzde 16 olduğu ifade edildi.

Öte yandan, TAP’ın oluşturan hissedar şirketler İsviçre’nin Axpo, Norveç’ten Statoil ve Alman E.ON’un eskisi gibi projeye desteklerini sürdürecekleri de belirtildi.

Böylelikle TAP kapsamında yer alan şirketlerin hissedarlık durumları şöyle oldu;

BP - %20

SOCAR - %20

Statoil - %20

Fluxys - %16

Total - %10

E.ON - %9

Axpo - %5

“Güney Gaz Koridoru güçlenecek”

TAP’ın Genel Müdürü olan Kjetil Tungland  yeni firmaların  projeye katılımları konusunda şu açıklamayı yaptı:

“Öncelikle Şah Deniz’in hissedarlarına ve Fluxys’e hoş geldiniz demek istiyorum. Yeni hissedarlarımızın da projemize katılımları eminim ki, TAP’ın stratejik pozisyonunu daha da güçlendirerek hem rafineri hem de dağıtım gibi alanlar arasında da bir köprü oluşturacaktır. Daha ileriki tarihlerde ise,  bütün Güney Gaz Koridoru’ nun değerini ve entegrasyonunu da güçlendirmiş olacak bu yeni katılımlarla; TAP’a ayruca zaman ve bütçe açısından da bir destek olacağını söyleyebilirim.”

Önceki ve Sonraki Haberler