1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Bergama çöpten enerji tesisi Doğu Star’ın

Bergama çöpten enerji tesisi Doğu Star’ın

İzmir’in Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinin çöplerinden elektrik üretecek santral ihalesini Doğu Star Elektrik Üretim AŞ kazandı.

Bergama çöpten enerji tesisi Doğu Star’ın

Enerji Günlüğü - İzmir’in Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinin çöplerinden elektrik üretecek santral ihalesini yılda 1 milyon 540 bin TL kira bedeli tekliyle Doğu Star Elektrik Üretim AŞ kazandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in kuzeyinde yer alan Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinin çöplerinden elektrik üretecek tesisin yapımı ve işletilmesi için ihale sürecini tamamladı. DÜNYA'da yer alan habere göre İhaledeki en en iyi teklifi, yılda 1 milyon 540 bin TL kira bedeliyle Doğu Star Elektrik Üretim AŞ sundu. 

EVSEL ATIKLAR DEĞERE DÖNÜŞECEK

Tesis tamamlandığında bölgedeki evsel atıklar ekonomik ve ekolojik bir değere dönüşecek. 500 ton atık işleme kapasiteli tesisin işletme süresi 15 yıl. Bergama evsel atıkla çalışacak biyokütle enerji santrali (BES) santrali le çevreye yayılan koku ve diğer çevre sorunlarının sona erdirilmesi hedefleniyor. 

HARMANDALI BES EYLÜL’DE DEVREDE

Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin atıktan enerji üreten ve faaliyete geçmeye hazırlanan Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi de 2020 yılı itibariyle faaliyete geçecek. 280 bin metrekarelik depolama alanının 173 bin metrekarelik kısmında kurulacak Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi; “Mekanik Ayırma”, “Biyometanizasyon”, “Kompost” ve “Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” olmak üzere dört üniteden oluşacak. 

İşlenemeyen atık malzemeler düzenli depolanacak. Depolama alanında oluşan metan gazı da biyogaz arıtmadan geçirildikten sonra elektrik enerjisi üretim tesisine yönlendirilecek. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte her yıl 12 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek 25 bin 300 megavatsaat (MWh) elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer yaklaşık 14 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir miktara karşılık geliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler