1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Berke: Yenilenebilir enerjiye teşvik arttırılmalı

Berke: Yenilenebilir enerjiye teşvik arttırılmalı

Enerji Günlüğü - Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Türkiye yöneticilerinden Mustafa Özgür Berke, iklim değişikliği ile mücadele için yenilenebilir...

Berke: Yenilenebilir enerjiye teşvik arttırılmalı

Enerji Günlüğü - Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Türkiye yöneticilerinden Mustafa Özgür Berke, iklim değişikliği ile mücadele için yenilenebilir enerjiye verilen desteklerin daha etkin kılınması gerektiğini söyledi.

İzmir Swissotel Büyük Efes'de başlayan ve üç gün sürecek olanSOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi açılışında konuşan Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Türkiye yöneticilerinden Mustafa Özgür Berke, ”Türkiye'de Enerji Piyasasındaki Değişimler: 2030 Yılı için Alternatif Bir Enerji Yelpazesi”, isimli raporun sunumunu gerçekleştirdi. Berke, yenilenebilir enerji teşviklerinin arttırılması ve öncelikli olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Kelaynakların neslinin tükenmesi ile başlayıp enerji konularına geldiklerini belirten Berke, bunun nedeninin iklim değişikliği olduğu vurgusunu yaptı. Enerjinin iklim değişikliğinin tam kalbinde yer aldığını belirten Berke, beş gün önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun G-20 Zirvesi’nde iklim değişikliğini varoluşsal bir sorun olarak ortaya koyduğunu hatırlatarak bundan oldukça memnun kaldıklarını belirtti.

GELİŞMELER TÜRKİYE’NİN GÖRÜNMEZ ADAM ROLÜ OYNAMASINI ZORLAŞTIRIYOR

2015 yılında yeni bir iklim sözleşmesinin imzalanmasının gündemde olduğunu ve yine son günlerde Çin ve ABD’nin sera gazı emisyonunu azaltma yönünde çok önemli bir adım attığını belirten Berke, bu gelişmelerin Türkiye’nin bu konuda görünmez adam rolü oynamasını zorlaştıracağını söyledi.

Gelişmeler ışığında Türkiye’nin önümüzdeki süreçte yenilenebilir kaynakları kullanmaya ağırlık vermek durumunda kalabileceğini belirten Berke, burada da güneş enerjisini kullanmanın çok önemli olduğunu söyledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ BİRÇOK KUŞU VURABİLEN BİR TAŞ

Yenilenebilir enerjiyi aynı anda birçok kuşu vurabilen bir taşa benzeten Berke, enerjinin iklim değişikliğinin tam kalbinde olduğunu vurguladı.

BNEF RAPORU

Bloomberg News Energy Finance (BNEF) raporunun lansmanını dün yaptıklarını belirten Berke, raporu yenilenebilir enerji senaryosuna göre, Türkiye’nin 2030 yılında elektrik ihtiyacının % 47’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılayabileceğinin öngörüldüğünü söyledi. Rapora göre, güneşin payı ise % 8’e gelebilir.

Sabiha KÖTEK - İZMİR

Önceki ve Sonraki Haberler