1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Berta Enerji Artvin’e kuracağı HES’in kapasitesini düşürdü

Berta Enerji Artvin’e kuracağı HES’in kapasitesini düşürdü

Enerji Günlüğü - Berta Enerji, Artvin'in Şavşat ilçesinde kurup işletmeyi planladığı toplam üç baraj ve HES'ten oluşan 219.082 MW'lık HES projesinin...

Berta Enerji Artvin’e kuracağı HES’in kapasitesini düşürdü

Enerji Günlüğü - Berta Enerji, Artvin'in Şavşat ilçesinde kurup işletmeyi planladığı toplam üç baraj ve HES'ten oluşan 219.082 MW'lık HES projesinin kapasitesini 147,45 MW’a düşürdü.

Berta Enerji ve Elektrik Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından Artvin ili, Şavşat ilçesi, Meydancık Deresi üzerinde, Meydancık Regülatörü ve HES; Berta suyu üzerinde Bayram Barajı ve HES, Bağlık Barajı ve HES projelerinden oluşan Berta Enerji Grubu HES” projesinde değişikliğe gidildi. Daha önce MW olarak planlanan proje 147,45 MW’a düşürülerek yeniden ÇED raporu hazırlandı.

ÇED RAPORU 10 GÜNLÜĞÜNE HALKIN GÖRÜŞÜNDE

Berta Enerji Grubu HES projesi ile ilgili olarak hazırlanan son şekli verilen ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde ARTVİN Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilecek.

1.334.784.788 TL bedelli Berta Enerji Grubu HES projesi (150,82 MWm/147,45 MWe)(Kırma-Eleme Tesisi ve Beton Santrali Dahil) kapsamında Artvin ili, Şavşat ilçesi sınırları içerisinde Çoruh Havzasında Meydancık Deresi üzerinde Meydancık Regülatörü marifetiyle alınacak suların iletim tüneli vasıtasıyla Meydancık Deresi üzerinde 24,3 MWe kurulu güçte tesis edilecek Meydancık Ana HES'e düşürülerek enerji üretilecek. Yine, dere yatağına sürekli bırakılması gereken doğal hayat sularının türbinlenmesi için kurulacak kurulu gücü 0,60 MWe ve yılda 2,90 GWh enerji üretecek olan Eko HES ile birlikte projede 24,90 MWe toplam kurulu güç ile yılda ortalama 62,70 GWh enerji üretilecek. Ayrıca Berta suyu üzerinde Bayram Barajı marifetiyle alınacak suların 61,4 MWe kurulu güçte tesis edilecek Bayram Ana HES' e düşürülerek yılda toplam 221,55 GWh enerji üretilmesi ve dere yatağına sürekli bırakılması gereken doğal hayat sularının türbinlenmesi için kurulacak kurulu gücü 5,5 MWe ve yılda 22,71 GWh enerji üretecek olan Eko HES ile birlikte projede 66,9 MWe toplam kurulu güç ile yılda ortalama 244,26 GWh enerji üretilecek; yine Berta suyu üzerinde Bağlık Barajı marifetiyle alınacak suların 54,00 MWe kurulu güçte tesis edilecek Bağlık Ana HES' e düşürülerek yılda ortalama 198,59 enerji üretilmesi ayrıca dere yatağına sürekli bırakılması gereken doğal hayat sularının türbinlenmesi için kurulacak kurulu gücü 1,65 MWe ve yılda 7,91 GWh enerji üretecek olan eko HES ile birlikte projede 56,9 MWm/55,65 MWe toplam kurulu güç ile yılda ortalama 206,50 GWh enerji üretilmesi öngörülüyor. 

ARTVİN’E 220 MW’LIK HES PROJESİ

 
Önceki ve Sonraki Haberler