1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Beyaz eşya ECO-DESIGN Yönetmeliğine tabi olacak

Beyaz eşya ECO-DESIGN Yönetmeliğine tabi olacak

Daha önce ECO-DESIGN Yönetmeliğine tabi olmayan birçok beyaz eşyalar Yönetmelik kapsamında alındı.

Beyaz eşya ECO-DESIGN Yönetmeliğine tabi olacak

Enerji Günlüğü - Daha önce ECO-DESIGN Yönetmeliğine tabi olmayan birçok beyaz eşyalar Yönetmelik kapsamında alındı. 

“CE” İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/9)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/35), Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelikle beraber Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmelik’e (ECO-DESIGN) tabi olacak ürünlerin sayısı artırıldı ve listeye beyaz eşya grubu da dahil edildi. 

BEYAZ EŞYA ECO-DESIGN YÖNETMELİĞİNE DAHİL OLDU

Buna göre daha önce sadece Elektrik Motorları, Ev Tipi Lambalar, Elektrik Lambaları, Armatürler, Klimalar, Vantilatörler, Elektrikli Süpürgeler, Su Pompalarının yer aldığı ürün grubuna; Bulaşık Makinaları, Çamaşır Makinaları, Kurutmalı Çamaşır Makinaları, Televizyonlar, Buzdolapları ve Derin Dondurucular da ilave edildi. 

Aynı şekilde daha önce Elektrik Motorları, Ev Tipi Lambalar, Elektrik Lambaları, Armatürler, Klimalar, Vantilatörlerin yer aldığı ve Ürünlerin Enerji ve Diğer Kaynak Tüketimlerinin Etiketleme ve Standart Ürün Bilgileri Yoluyla Gösterilmesi Hakkında Yönetmelik’e tabi tutulan ürün grubuna da Bulaşık Makinaları, Çamaşır Makinaları, Kurutmalı Çamaşır Makinaları, Televizyonlar, Buzdolapları ve Derin Dondurucular dahil edildi. 

Bu grubun tabi olduğu yönetmelik de bundan böyle Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliği olarak anılacak. 

Değişiklikle beraber birçok elektrikli makine ve aletin tabi tutulacağı düzenlemeler arasına Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliği ve ECO-DESIGN da dahil edildi. Bu durumdaki ürün gruplarıyla ilgili düzenlemenin yürürlük tarihi 20 Ekim 2021 olacak.  

Listede 8504.40.84.90.00 ve 8504.40.84.90.00 GTİP numaralı “Diğerleri” başlığıyla yer alan ürünlerin adı ise “Diğerleri (motorlu kara taşıtlarında kullanılanlar hariç)” olarak değiştirildi. Bu iki grup eskiden olduğu gibi sadece Düşük Voltaj Direktifi (LVD) ve Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) düzenlemelerine tabi olacaklar. 

Önceki ve Sonraki Haberler