1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Beypazarı’nda tavuk gübresinden elektrik

Beypazarı’nda tavuk gübresinden elektrik

Enerji Günlüğü - Ankara’nın Beypazarı ilçesinde kurulan tesiste tavuk gübresi kullanılarak elektrik enerjisi üretilmeye başlandı.Türkiye ve Avrupa’da...

Beypazarı’nda tavuk gübresinden elektrik

Enerji Günlüğü - Ankara’nın Beypazarı ilçesinde kurulan tesiste tavuk gübresi kullanılarak elektrik enerjisi üretilmeye başlandı.

Türkiye ve Avrupa’da bir örneği daha bulunmayan termokimyasal yöntemle piroliz teknolojisiyle tavuk gübresinden elektrik üreten Ankara’nın Beypazarı ilçesinde kurulan tesiste tavuk gübresi kullanılarak saatte 2,5 MW elektrik enerjisi üretiminin yanında , ısı ve biyoçar yani organik gübre üretimi yapımına başlandı.

TESİSİN BİR KAÇ AMACI VAR

Tesis yetkili çevre mühendisi Alev Dumlupınar yaptığı açıklamada, tesiste saatte 2,5 MW elektrik enerjisi ürettiklerinin altını çizerek, tesisin üretim olarak aynı anda birkaç amacının olduğunu ifade etti. Dumlupınar, “Burası bir piroliz tesisi aynı zamanda; hem atık bertarafı yapmakta hem de yenilenebilir enerji üretmekte. Bu üretimin sonunda elektrik, ısı ve biyoçar yani organik gübre üretimi yapıyoruz.” dedi.

BİYOKÜTLE OLAN HER TÜRLÜ HAM MADDE, ATIK VE ÇÖP İŞLENEBİLİYOR

Çevre ile ilgili yönetmeliklerde meydana gelen değişiklikleri hatırlatarak özellikle katı organik atık üreterek çevreye kirlilik veren tesislerin ciddi tazminatlar ödeyeceğinin vurgusunu yapan Dumlupınar, şöyle devam etti: “Bu tesiste lisansımız biyokütleden elektrik üretimi olduğu için biyokütle olan her türlü ham madde ve atığı ve çöplerin organik kısmını burada işleyebiliyoruz. Bizim şu anda atık olarak kullandığımız madde tavuk gübresi, onun dışında kağıt atıkları, ambalaj atıkları işlenebiliyor. Mesela bir örnek vermek gerekirse geçtiğimiz günlerde imha edilecek sigaranın selülozik bölümünü burada işlemek üzere atık olarak kabul ettik.”

TESİS TÜRKİYE’DE VE AVRUPA’DA İLK

Girişimciler için ciddi bir yatırım imkanı olabileceğini ifade eden Alev Dumlupınar, tesisin Türkiye’de ve Avrupa’da ilk olduğuna vurgu yaptı. Dumlupınar, “Türkiye’de bu üretim şekli ile bir örneği yok. Tavuk gübresinden biyogaz tesisleri var ancak bu teknoloji ile yani termokimyasal yöntemle piroliz teknolojisiyle tavuk gübresinden elektrik üreten başka bir tesis yok, aynı zamanda Avrupa’da da bir benzer örneği yok. Ayrıca devletin sürüdürülebilir kaynaklarla enerji üretimine kw başına ciddi destekleme fiyatları var. Bu sistemle yılda 8000 saat elektrik üretimi yaptığımızı düşünürsek ülkemiz için de önemli olabilecek bir enerji üretim tesisi olduğunu rahatlıkla görürüz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Beypazarı Haber Gazetesi/ Murat Yüksel

Önceki ve Sonraki Haberler